IKLAN

 

Memang sedih, menyayat hati, pilu, marah dan pelbagai lagi perasaan negatif saat kita seronok mendapat habuan pancingan, tiba-tiba rakan yang kita suruh mengambil gambar kita bersama ikan tu shoot tidak cantik, angle tak menarik (muka kita tak senyum / gambar tidak centre / ternampak gigi kita yang tak tersusun). Paling teruk bila gambar tu kabur.

 

Itu gambaran semua kaki pancing bila mana tiada gambar langsung boleh dipakai untuk buat kenang-kenangan. Apa tidaknya, langsung tak menepati kehendak hati kita.

 

Ada yang kabur, ada yang tidak nampak muka, ada yang terlalu terang, dan macam-macam lagi. Harapkan gambar dari handphone pula, ‘memori card penuhlah’, ‘lambat snap lah’, ‘handphone rosaklah’… macam-macam.

 

Faktor Utama Kenapa Foto Mancing Korang Tak Menarik

 

Banyak faktor yang menyebabkan ‘kejadian’ sebegini berlaku hingga kita jadi hampa sebab tidak dapat tunjuk kepada rakan-rakan Facebook yang kita berjaya dapat tangkapan sekian dan sekian.

 

Diharapkan selepas ini anda lebih berwaspada setiap kali ambil gambar supaya kenangan tersebut terpahat di ingatan sampai bila-bila.

 

Tidak Fokus

 

Kesalahan yang paling kerap berlaku bila foto yang dihasilkan menjadi kabur. Punah rasa hati. Ia mungkin disebabkan oleh kurang fokus pada bahagian yang salah pada objek, objek bergerak terlalu laju dan anda menetapkan setting manual yang tidak betul. Oleh itu, sebelum kawan dapat habuan, anda dah boleh setting pada pergerakan laju supaya ia freeze gambar tersebut.

 

Faktor Utama Kenapa Foto Mancing Korang Tak Menarik

IKLAN

 

Seharusnya anda menggunakan ISO 100 dan boleh set pada shutter speed lebih dari 200 untuk mendapatkan gambar yang pegun.

 

Objek Bergerak

 

Ini adalah kerana anda menetapkan setting manual dengan shutter speed yang lambat. Seharusnya anda menggunakan ISO 100 dan boleh set pada shutter speed lebih dari 200.

 

Faktor Utama Kenapa Foto Mancing Korang Tak Menarik

 

Gambar blur. Memang tiada makna bagi orang yang minta diambilkan gambar.

 

IKLAN

Imej Bergoyang

 

Ia terjadi disebabkan oleh tangan jurufoto tersebut bergoyang kerana penarikan nafas, banyak bergerak, tidak bersedia dan sebagainya. Seharusnya jurufoto harus sentiasa bersedia ataupun anda boleh guna tripod.

 

Faktor Utama Kenapa Foto Mancing Korang Tak Menarik

 

Cuci permukaan lensa bagi mengelakkan dari berhabuk.

 

Noise Tinggi

 

Hindari penggunaan noise terlalu tinggi sewaktu merakam waktu malam seperti menggunakan ISO 1600. Bimbang gambar jadi pecah dan seolah-olah berpasir. Tompok titik-titik lebih ‘mencacatkan ‘gambar kenangan terindah anda.

 

Faktor Utama Kenapa Foto Mancing Korang Tak Menarik

 

Perhatikan noise yang tinggi kelihatan pada imej gambar jika ada menaikkan setting ISO.

 

Kekerapan Penggunaan Auto Focus

 

Jangan kerap menggunakan auto focus kerana bimbang objek tidak ‘tajam’ (sharp). Adalah lebih elok anda menggunakan manual kerana ia mudah dikawal dan senang mendapatkan gambar terbaik.

 

Faktor Utama Kenapa Foto Mancing Korang Tak Menarik

 

Bersihkan Peralatan Kamera

 

Kamera anda berhabuk teruk. Pastikan sebelum guna, anda sudah mengelapnya hingga bersih. Perkara ini selalu diambil enteng oleh semua kerana pemancing lebih menumpukan perhatian terhadap persediaan umpan, mesin dan joran.

 

Jangan begitu, jika anda dapat habuan seperti kerapu gergasi ke, kamera pakai kamera telefon, memang tak cantik. Lagi-lagi sekarang menggunakan touch screen, susah nak kawal bila tersalah tekan. Penat member posing lama.

 

Faktor Utama Kenapa Foto Mancing Korang Tak Menarik
Elakkan kamera anda berhabuk seperti ini.