Kuasa larian, henjutan padu dan kelicikan menjadikan ikan ini sebagai musuh yang sukar ditewaskan, namun inilah musuh yang sering didambakan kaki pancing. Menjadi satu kebanggaan dan trofi peribadi apabila gerila lautan ini dapat ditewaskan dengan set pancing.

 

Selalunya, pancingan gerepoh di Malaysia boleh dilakukan dalam beberapa keadaan dan teknik. Antaranya ialah pancingan dasar, jigging atau jig-cast untuk gerepoh bersaiz juvenil dan menggunakan gewang. Paling memberikan kepuasan pastinya jika menggunakan gewang top water dengan teknik popping.

 

Faktor Penting Yang Perlu Ada Untuk Menewaskan Giant Trevally

 

Setup

 

Jika anda memancing spesies ini yang bersaiz besar dan menggunakan popper atau pencil, anda perlukan set dengan kekili yang kuat atau set konvensional yang mampu membuat balingan gewang ini dengan jauh.

 

Jika teknik popping dan memburu gerepoh bersaiz besar, kekuatan tali utama sekitar 100lb dan leader monofilament kekuatan 200lb.

 

IKLAN

Andai memancing dari tebing dalam keadaan kawasan berbatu, anda boleh gunakan kekili konvensional dan rod panjang untuk jarak lontaran lebih jauh.

 

Faktor Penting Yang Perlu Ada Untuk Menewaskan Giant Trevally

 

Pastikan kekili anda mampu membuat isian tali yang banyak kerana anda terpaksa kekal di tebing ketika memancing.

 

Namun di Malaysia, tersangat sikit kawasan padang pancing sebegini sekali gus ia tidak popular.

 

IKLAN

Apa pun pilihan set pancing anda, pastikan semuanya berada dalam kondisi terbaik. Jika terdapat kondisi tidak baik pada mana-mana peralatan tak kira kail, split ring, ikatan atau tali, pertarungan anda mungkin selesai dalam masa yang singkat.

 

Faktor Penting Yang Perlu Ada Untuk Menewaskan Giant Trevally

 

Umpan Alami

 

Dalam pancingan dasar, gerepoh tidak cerewet membaham umpan. Anda boleh menggunakan ikan tamban atau selar hidup dengan teknik dasar atau separuh air. Udang hidup juga mampu menaikkan spesies ini terutama jika pancingan di kawasan yang lebih hampir dengan muara atau pesisir.

IKLAN

 

Faktor Penting Yang Perlu Ada Untuk Menewaskan Giant Trevally

 

Umpan Tiruan

 

Tak dinafikan, melihat popper anda dihentam sang gerila tropika ini cukup memberikan kepuasan. Selain itu anda juga boleh menggunakan pencil popper dan stickbait. Ketika popping, cuba gunakan beberapa variasi kelajuan ketika karauan dan karauan popper menggunakan hujung rod agar popper menghasilkan percikan yang menarik perhatian.

 

Ketika karauan persembahan, berikan masa ketika pause untuk memberi ruang sang gerepoh melakukan serangan. Selain itu, teknik light jigging dan jig-cast juga sesuai untuk perairan cetek terutamanya ketika memburu gerepoh bersaiz juvenil.

 

Faktor Penting Yang Perlu Ada Untuk Menewaskan Giant Trevally

 

Pelbagaikan warna jig dan cuba pelbagaikan rentak kayuhan jig. Anda juga boleh mencuba sesudu kerana potensinya juga tinggi di kawasan perairan cetek.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI