Lubuk yang saya sering memancing pari tanjung adalah beting pasir dan laluan utama arus pasang surut. Ia aktif sama ada pergerakan arus amat lemah, perlahan malahan ketika arus laju pari ini di kesan sempat juga membedal umpan yang di labuhkan.

 

Pari tanjung bersifat pemalas di mana sering mendiamkan diri setelah menelan umpan. Hanya getuan pada permulaan sahaja dikesan pada hujung joran, kemudian tiada tanda-tanda tarikan susulan. Apabila joran diangkat barulah terasa berat seketika sebelum kita rasa objek melayang dan berputar ketika mengarau kekili.

 

 

Faktor Penting Menjerat Spesies Pari Tanjung

 

Jika dilihat saiz lazim yang ditangkap atau dipancing, kombinasi peralatan berkekuatan 20lb sesuai dan banyak digunakan. Tambahan pula tangsi halus atau tali sulam boleh membantu kita mengurangkan pemberat yang bakal digunakan. Malah peralatan yang sama seperti mana memancing ikan muara boleh digunakan tanpa sebarang masalah.

IKLAN

 

Sesuai dengan ini peralatan sederhana cukup memberi kepuasan dan kesempurnaan etika memancing supaya getaran di otot lengan dan perlawanan menjadi lebih seimbang. Usah khuatir ikan ini tidak bijak mencari perlindungan, ia gemar bertahan dengan bantuan badannya yang leper serta pecutan di awal larian.

 

 

Faktor Penting Menjerat Spesies Pari Tanjung

IKLAN

 

Biasanya ia hanya dikesan meragut umpan sebaik sahaja kail di karau. Masa ini kita akan terasa objek berat, kemudian melayang-layang hingga permukaan. Joran kekuatan 20lb hingga 30lb memudahkan kita mengepam pari ini semasa ia cuba memekap di permukaan dasar.

 

Hanya ketika ini sahaja kekuatan joran perlu digunakan den selebihnya skill pemancing. Perambut 20lb hingga 30lb menjadi pilihan saya. Mata kail jangan terlalu besar memandangkan ikan ini bukanlah spesies yang bermulut luas.

 

IKLAN

 

Umpan untuk memancing pari tanjung tidaklah begitu sukar kerana sebagai pemangsa dasar ini gemarkan perumpun, udang, hirisan ‘kaki’ sotong kurita dan hirisan ikan memanjang sebesar jari kanak-kanak.

 

Faktor Penting Menjerat Spesies Pari Tanjung

 

Udang yang dimaksudkan ialah bersaiz kecil dan kalau hidup lagi cepat sambaran. Udang terlalu besar seperti saiz kolam komersial tidak sesuai kerana kesukaran untuk pari menelan mangsa sekali gus.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI