Fakta 1

Para saintis dan ahli biologi menganggarkan terdapat kira-kira 500 spesies sotong di dunia.

 

Fakta 2

Sotong betina mampu menghasilkan telur sebanyak seribu biji setiap kali di dasar laut. Bayangkan lah keadaan di dasar laut jika 1 juta sotong bertelur serentak.

 

Fakta 3

Sotong `giant squid’ mempunyai mata sebesar bola jaring. Ia adalah satu fakta, bukannya auta di mana ada pemancing mendakwa pernah bertemu toman yang memiliki saiz mata sebesar roti canai.

 

Fakta Luar Biasa Tentang Keluarga Sotong!!

 

Fakta 4

Sesetengah sotong mempunyai organ bioluminescent menyebabkan ia bercahaya dalam gelap. Disebabkan itulah sotong menjadi umpan memancing laut dalam paling berkesan jika digunakan pada waktu malam walaupun sudah mati.

 

Fakta 5

Sesetengah sotong kehilangan tantakelnya pada peringkat larva. Perkara ini mungkin pernah dialami oleh pemancing yang pernah menaikkan sotong yang kurang sifat ketika mencandat sotong.

 

IKLAN

Fakta 6

Sotong merupakan haiwan karnivor: makan ikan, krustasia dan sotong kecil. Dalam erti kata lainnya, sotong juga boleh digunakan untuk memancing sotong (candat).

 

Fakta Luar Biasa Tentang Keluarga Sotong!!

 

Fakta 7

Sotong mempunyai 8 lengan dan hanya tantakel mempunyai penyedut (bukan semua jari atau janggutnya akan melekap pada tangan jika dipegang).

 

Fakta 8

Sotong mempunyai 3 jantung. Mungkin disebabkan inilah sotong memancutkan dakwat hitamnya dengan kuat.

 

IKLAN

Fakta 9

Sotong berenang paling pantas di antara haiwan-haiwan invertebrata.

 

Fakta Luar Biasa Tentang Keluarga Sotong!!

 

Fakta 10

Kebiasaannya sotong hidup selama 1 hingga 2 tahun. Pasti ramai di antara korang yang baru menyedari perkara ini. Jadi tidak perlulah lepaskan kembali sotong yang dicandat dengan harapan untuk menyandatnya lagi pada tahun berikutnya.

 

Fakta 11

Sotong terbesar yang dilaporkan sepanjang 60 kaki dan berat 1980lb. Sebagai perbandingan, jika korang biasa menaiki bot memancing sepanjang 30 kaki bermakna sotong berkenaan dua kali panjang bot berkenaan.

 

IKLAN

Fakta 12

Nama “calamari” bermaksud memasak sotong dari bahasa Greek. Untuk pengetahuan korang, di beberapa tempat di dunia memanggil sotong sebagai calamari.

 

Fakta Luar Biasa Tentang Keluarga Sotong!!

 

Fakta 13

Sotong paling kecil bersaiz 0.7 inci dengan berat 0.02oz. Mungkin sotong getah yang dijadikan penarik umpan tambahan pada mata kail beradaptasi dari saiz sotong ini.

 

Fakta 14

Kebanyakan sotong memancutkan dakwat bagi melepaskan diri daripada musuh. Bukannya untuk memerangkap mangsanya untuk dijadikan makanan.

 

Fakta 15

Sotong boleh menyamar mengikut persekitarannya.

 

Fakta Luar Biasa Tentang Keluarga Sotong!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI