Semua ikan dasar laut atau ikan yang mendiami kawasan batu karang mempunyai pundi renang tertutup (satu organ dipenuhi dengan gas yang mengawal keapungan ikan). Apabila ikan tersebut ditarik dari dasar ke permukaan air dengan pantas, pengurangan tekanan membuatkan gas di dalam pundi renang itu mengembang dan menyebabkan ikan tersebut mengalami kecederaan dan tidak dapat kembali ke dasar dengan sendiri.

 

Tidak semua ikan mengalami barotrauma. Ikan jenis pelagik tidak mengalami barotrauma yang teruk berbanding ikan yang mendiami dasar laut. Ikan yang mendiami perairan tidak melebihi 10 meter juga biasanya tidak mengalami kesan kecederaan barotrauma yang teruk dan masih boleh hidup jika dilepaskan segera.

 

Fahami Istilah Memancing – Barotrauma!

 

Simptom Barotrauma

IKLAN

1) Mata ikan membengkak.

2) Bahagian perut mengembang danketat.

3) Tisu seperti belon tertolak keluar dari mulut.

 

Cara Melepaskan Ikan Yang Mengalami Barotrauma

IKLAN

 

Cara yang terbaik ialah dengan mengembalikan tekanan gas di dalam pundi renang ikan dengan tekanan normal. Ini bermaksud kita harus membawa ikan itu kembali ke dasar dengan segera dengan cara menjunamkannya terus ke dasar dengan segera.

 

Cara melepaskan ikan di permukaan air tidak efektif untuk ikan yang mengalami barotrauma kerana gas yang terkumpul menyebabkan ikan terapung dan tidak boleh berenang ke dasar dengan sendiri.

IKLAN

 

Fahami Istilah Memancing – Barotrauma!

 

Di negara luar, kesedaran tentang barotrauma sudah lama diberi pendedahan kepada pemancing. Amalan melepaskan ikan yang mengalami barotrauma ada cara tersendiri. Mereka mencipta alat seperti “recompression device” yang membolehkan ikan kembali ke dasar dengan segera dan boleh terus hidup seperti biasa.

 

* Kesedaran untuk melepaskan ikan yang kita tak nak atau ikan kecil yang mengalami barotrauma harus dimulakan mulai sekarang.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI