Sebagaimana buah kelapa sawit yang boleh digunakan untuk memancing ikan kelah, tengas dan sebagainya lagi, buah ara juga boleh digunakan untuk tujuan yang sama.
Malah, kelebihan buah ara ia tidak perlu diperam sebagaimana buah sawit untuk diguna pakai. Ia boleh diguna secara asalkan buahnya sudah cukup masak.
Cara-cara Menggunakan Umpan Buah Ara
Jika tidak dapat mengambil buah ara yang masak (kebanyakan bewarna merah tua keungguan) pada dahan pokok, kutip saja buah-buah yang masih baru gugur.
Ads
Buah yang baru gugur biasanya masih elok sifatnya berbanding buah yang sudah lama gugur dan buruk.
Potong buah ara dengan pisau yang tajam supaya elok belahan buahnya. Sebaiknya setiap biji buah itu dipotong empat.
Ads
Dengan menggunakan mata kail (tunggal) berperambut tali tangsi 20-30lb sepanjang 1-2 kaki, cucuk potongan buah ara pada mata kail satu persatu.
Potongan buah ara haruslah melepasi mata kail dan tersusun pada perambut.
Ads
Sebaiknya potongan buah ara dicucuk kira-kira panjang sejengkal pada perambut sementara dua potongan buah dicucuk kemas pada mata kail.
Dengan menggunakan teknik pancingan dasar (saiz batu ladung hidup bergantung kepada kelajuan arus sungai), umpan ini sudah boleh dilontar ke lubuk untuk memikat kelah, tengas, jelawat ataupun patin liar.
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download seeNI sekarang!
Boleh dikatakan, hampir kesemua bahan paste perisa untuk makanan dan memancing yang terjual di pasaran boleh dipakai secara langsung dengan bahan umpan seperti roti, dedak atau pelet.
Atas sebab itu, bahan perisa ini boleh diolah dengan bahan-bahan lain dan dimasak untuk dijadikan bahan asas umpan yang mencakup. Umpan ini boleh juga digunakan bersama dedak hancur.
Bahan-Bahan Keperluan:
300 ml Papa Paste Strawberi
100 ml Es Doger Papa Paste
100 ml Papa Paste Pisang Ambon
50 gm gula batu tebu (hancurkan)
1 Bekas kecil yogurt
1 paket yis segera
Cara-cara penyediaan umpan:
Masukkan 300 ml pes strawberi dan 50 gm gula batu tebu yang telah dihancurkan. Kacau di atas api perlahan sehingga gula tebu larut sepenuhnya.
Masukkan kesemua bahan lain-lain ke dalam periuk dan kacau hingga sebati. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
Setelah masak, sos atau adunan ini perlulah disejukkan. Setelah umpan sejuk masukkan ke dalam botol dan peram selama dua hari sebelum sesuai untuk digunakan.
Umpan ini boleh digunakan bersama roti, dedak dan juga palet. Umpan ini boleh disimpan lama tanpa tarikh luput.
Cara penggunaan umpan
Masukkan 10 penutup botol sos umpan papa cooking ke dalam 500 gm dedak 929. Gaul hingga sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga bancuhan dedak sesuai untuk dikepal pada mata kail.
Untuk membolehkan dedak ini dikepal pada mata kail, terlebih dahulu mata kail perlu dicucuk dengan jajan atau keropok. Jajan ini berfungsi sebegai pemegang dedak daripada pecah berderai.
Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...