Terdapat pelbagai jenis dan kaedah penggunaan penyelamat gewang, namun matlamatnya hanya satu iaitu untuk menyelamatkan gewang yang tersangkut.

Lazimnya kita akan menggunakan hanya satu jenis penyelamat gewang, tidak kiralah gewang tersebut tersangkut pada struktur di dasar atau pertengahan sungai.

 

Untuk melepaskan gewang yang tersangkut pada reba di bawah permukaan air atau di atas pokok pula agak kurang sesuai untuk menggunakan penyelamat gewang yang sedia ada.

Bagi mengatasi perkara ini, perlu ada penyelamat gewang yang lebih sesuai. Contohnya macam penyelamat gewang yang kami kongsikan ini.

 

Bahan-Bahan:

 

IKLAN

Joran patah yang tidak digunakan lagi

Pemukul telur

Cable tie

Gunting

 

IKLAN

Cara Membuatnya:

 

 

 

Ambil pemukul telur dan letak di penghujung joran. Sebaiknya pastikan pemukul telur dapat diikat pada joran di antara dua cincin.

IKLAN

 

Ikat dengan ketat dengan menggunakan cable tie bagi menghalang pemukul telur itu melurut dan tercabut ketika proses melepaskan gewang yang tersangkut.

 

 

 

Penyelamat gewang ini bolehlah digunakan untuk melepaskan gewang yang tersangkut pada reba di dalam atau pada batang pokok yang tidak dapat dicapai dengan tangan.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI