Balik bercuti ke kampung kerana menguruskan perkahwinan adik perempuan bongsu memberikan satu pengalaman baru kepada saya. Satu pengalaman mistik yang sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata. Namun begitu saya berasa amat bersyukur kerana tidak mengalami sebarang trauma akibat kejadian yang tidak disangka-sangka itu.

 

Saya masih ingat lagi, saya dan isteri serta dua orang anak kecil kami pulang pada hari Khamis. Sengaja kami mengambil cuti awal untuk membantu ibu dan ayah menguruskan perkahwinan Azian, adik bongsu saya.

 

Segalanya berjalan dengan lancar sehinggalah saya berjumpa dengan teman lama, Rosli. Saya dan Rosli sudah berkawan sejak kecil lagi. Kami anak kampung yang dibesarkan dalam suasana desa yang belum tercemar. Melastik burung, mengail ikan, memanjat pokok, bermain tembak-tembak dengan menggunakan senapang gajah merupakan aktiviti harian kami dahulu. Apabila dewasa dan mula bekerja kami terpisah. Namun, kenduri begini menemukan kami kembali.

 

Disergah Harimau Jadian Sungai Tembat

 

Petang Jumaat itu, saya dan Rosli sama-sama mengacau rendang daging Minang di bawah pondok kecil di belakang rumah ibu. Ketika inilah Rosli rancak bercerita tentang pengalamannya memancing ikan di Sungai Tembat yang terletak hanya 2 kilometer dari rumah ibu saya.

 

Kata Rosli, selain keli, haruan, puyu, sepat dan belida juga menghuni di situ. Kadang kala kalau bernasib baik, lampam dan jelawat juga boleh menjadi mangsa umpan. Mendengar cerita Rosli itulah yang membuatkan hati saya begitu membara untuk pergi memancing.

 

Tidak sampai sepuluh minit berbincang, kami sudah mengambil keputusan untuk pergi memancing pada malam itu juga, sebaik rendang daging ini masak.

 

Usai solat Isyak, saya, Rosli dan dua lagi rakan pemuda kampung, Azmi dan Palawi menunggang dua buah motosikal menuju ke Sungai Tembat.

IKLAN

 

Disergah Harimau Jadian Sungai Tembat

 

Pemergian kami tidak sesiapa pun tahu. Kalau diberitahu kepada isteri tentu dia akan berleter panjang. Maklumlah banyak lagi kerja di dapur yang menunggu.

 

Dengan menggunakan cacing dan cengkerik sebagai umpan, kami mengambil port di sepanjang tebing sungai untuk mencari mangsa. Sedetik demi sedetik masa berlalu. Malam itu memang malam yang gemilang. Semua umpan yang dilabuhkan dimakan mangsa dengan rakus.

 

Saya sendiri sudah memperoleh tiga ekor ikan keli dan seekor belida bersaiz dua tapak tangan. Kami memancing tanpa bersuara. Hanya bertemankan asap rokok yang dijadikan penghalau nyamuk yang menyanyi riang di gegendang telinga.

 

Sepanjang berada di situ, hati saya langsung tidak teringat kenduri di rumah. Saya asyik melayan tarikan ikan yang menjadi mangsa umpan yang saya taburkan. Saya tidak kisah sama sekali sama ada saya mendapat ikan kecil atau besar. Yang penting keseronokan menarik ikan di hujung tali kail yang mendatangkan feel luar biasa kepada saya.

IKLAN

 

Disergah Harimau Jadian Sungai Tembat

 

Dalam asyik melayan tarikan ikan itulah saya tidak sedar sepasang mata besar berwarna merah tajam memerhati pergerakan saya dari rumpun buluh yang terletak di belakang saya. Ketika angin sejuk berhembus diikuti dengan pergerakan awan tebal gelap menutup cahaya bulan penuh malam itu, pergerakan mata merah itu semakin hampir dengan tempat saya duduk di tebing sungai.

 

Saya hanya berasa bulu roma saya meremang tiba-tiba dan mendengar jeritan kawan-kawan yang menyuruh saya lari. Itulah ayat terakhir yang singgah di gegendang telinga sebelum saya merasakan pandangan saya kelam dan saya tidak sedarkan diri.

 

Saya hanya tersedar apabila mendengar bunyi azan yang mendayu-dayu di telinga. Sebaik sahaja saya membuka mata, saya melihat wajah isteri yang sembab dan wajah ayah yang sugul duduk di bahagian kepala saya. Melihat saya membuka mata, barulah mereka tersenyum dan isteri memeluk saya dengan erat.

 

IKLAN

Disergah Harimau Jadian Sungai Tembat

 

Saya jadi terpinga-pinga dengan kejadian sebenar yang berlaku. Perasaan hairan itu menjadi Tembatbah apabila melihat ruang tamu itu dipenuhi dengan jiran tetangga yang datang. Tok Sidang Majid dan Imam Syukri juga tersenyum memandang saya. Saya disuruh minum segelas air yang sudah dibacakan Surah Yassin.

 

Laju saya minum kerana terlalu haus. Akhirnya, saya tahu juga kisah sebenar apa yang berlaku. Menurut Azmi dan Palawi, mereka menjerit menyuruh saya lari kerana ketika itu mereka ternampak kelibat seekor harimau sebesar kerbau jantan keluar meluru daripada rumpun buluh menuju ke arah saya.

 

Apabila bayangan itu hilang, saya seolah-olah dirasuk apabila mula merangkak dan mengaum dari tebing. Saya juga mula meratah ikan mentah saya yang dapat tadi seekor demi seekor. Mereka cuba menghampiri saya untuk membawa saya balik namun kekuatan yang ada pada saya sangat luar biasa.

 

Namun apabila Rosli melaungkan azan dan membawa ayat Nabi Sulaiman barulah saya menjadi lemah dan mudah dipapah ke atas motor.

 

Disergah Harimau Jadian Sungai Tembat

 

Di rumah ibu juga, saya bagaikan dirasuk apabila mula menjerit, mengaum dan bercakap benda-benda yang merepek. Hanya setelah Imam Syukri dan Tok Sidang datang, barulah saya beransur pulih dan mula sedar diri.

 

Saya bersyukur kerana tiada apa-apa yang lebih buruk berlaku kepada saya selepas itu. Sesungguhnya, saya percaya itu adalah ujian yang Allah SWT berikan supaya saya sentiasa beringat dan lebih berhati-hati pada masa akan datang.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI