Ikan dengan rekod berat 7 kg dan tidak memiliki daya pecutan renangan kuat hanya pada barisan gigi tajam dapat memutuskan pemancing menilai peralatan yang sesuai dijodohkan dengannya. Bagi saya malong boleh ditewaskan dengan set pancing muara 10lb hingga 30lb.

 

Malong hanya memiliki kekuatan pada gigi sahaja. Jika anda benar-benar inginkannya, menggunakan perambut dawai dapat mengurangkan masalah perambut putus. Tapi kebanyakan pemancing muara termasuk saya jarang menggunakan perambut dawai.

 

IKLAN

Untuk itu perambut tangsi masih boleh digunakan. Perambut 50lb atau 40lb yang dipintal 2 jenis yang biasa saya guna pakai ketika memancing di muara. Perambut saiz begini masih boleh menangani kerenah malong, tetapi tidak boleh dibiarkan ia terlalu lama menggelupur dan meronta di permukaan air. Jika tidak perambut akan mudah putus.

 

Cara Terbaik Mancing Ikan Malong!!

IKLAN

 

Bertarung dengan malong tidak sehebat ikan lain kerana selain menurut tali pemancing ia kadang kala mengundur. Cara perlawanan kurang menarik tetapi ia tetapi memberi rangsangan kepada pemancing. Saya biasanya membiarkan malong memutuskan perambut apabila tiba di permukaan jika tidak ingin dibawa pulang.

Ketika ini malong menjadi lebih agresif dan risiko tinggi jika cuba mengeluarkan mata kail saat ia cuba mempertahankan diri.

IKLAN

 

Cara Terbaik Mancing Ikan Malong!!

 

Malong adalah pemangsa dasar, buruan juga hanya di permukaan dasar dan jarang diketahui ia naik ke permukaan. Oleh itu cara terbaik memancing malong ialah pancing dasar di kawasan dataran landai serta berlumpur.

Ia mudah dipancing berumpan anak ikan atau hirisan ikan.  Selain ikan, udang dan sotong turut dimamah malong sebagai dietnya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI