Seandainya anda memancing di kawasan pantai berpasir sebaiknya survey dahulu jadual air pasang besar kerana pada ketika air bergerak pasang dan penuh kawasan yang berpasir tadi akan menjadi kawasan yang agak dalam dan ketam pada kebiasaannya akan lebih menggemari bermain atau mencari makanan di kawasan tersebut hingga ke pantai.

 

Bagi pemancing di pantai, sebaiknya mula memancing 3 jam sebelum air mula bergerak pasang penuh dan 2 jam selepas air mula bergerak surut.

 

Cara Tepat Menggunakan Jaring Ketam Berdasarkan Lokasi Spot

 

Penggunaan Rod yang sesuai adalah dari 12 kaki ke atas. Tujuan penggunaan rod surf cast bersaiz 12 kaki ke atas adalah spot balingan dan jatuhan Jaring Ketam Drone yang agak jauh dari pantai.

 

Sebaik-baiknya jika di pantai terdapat jeti atau batu-batu pemecah ombak, ia memberikan advantage bagi para pemancing ketam untuk membuat lontaran lebih jauh dari kawasan pantai dan berpotensi untuk mendapatkan ketam yang lebih bersaiz besar dan banyak.

 

Cara Tepat Menggunakan Jaring Ketam Berdasarkan Lokasi Spot

 

IKLAN

Bagi pemancing di atas rumah rakit, kelong atau jeti, pilihan rod terpulang kepada pemancing sama ada mahu menggunakan rod surf cast 12 hingga 15 kaki atau rod bersaiz 6 hingga 10 kaki (mengikut kesesuaian tempat).

 

Sebaiknya survey dahulu jadual air kecil atau jadual air pasang berarus perlahan kerana jaring Ketam Drone ini disebabkan apabila jaring berada di dalam dasar air masin ia akan mengembang dengan baik.

 

Cara Tepat Menggunakan Jaring Ketam Berdasarkan Lokasi Spot

 

Air pasang besar amat tidak sesuai digunakan semasa berada di atas rumah rakit, kelong atau jeti kerana arus air yang kuat serta laju akan menghanyutkan jaring tersebut biarpun batu ladung yang besar digunakan sebagai pemberat namun akan menyebabkan jaring tidak betul-betul berada di dasar air laut.

 

IKLAN

Saiz batu ladung yang disyorkan bagi pemancing di pantai adalah bersaiz 6 begitu juga jika berada di atas rumah rakit, kelong atau jeti bergantung pada arus air.

 

Umpan yang disyorkan adalah ikan sardin atau Selayang. Umpan tersebut tidak semestinya segar sebaiknya pilihlah ikan yang agak lama sedikit atau mendapati perutnya hampir pecah ini kerana ketam amat tertarik pada umpan yang agak lama dan sedikit berbau hanyir ikan dan saiznya tidak perlu terlalu besar. Selain itu umpan kulit ayam juga boleh digunakan untuk memancing ketam.

 

Cara Tepat Menggunakan Jaring Ketam Berdasarkan Lokasi Spot

 

Semasa umpan mula dikutis oleh ketam, di hujung rod akan berlaku sedikit pergerakan naik dan turun (terhangguk-hangguk) seperti memancing udang galah.

 

IKLAN

Perkara utama sebelum mula menarik jaring dari dasar, biarkan dahulu jaring tersebut dikutis ketam selama 4 ke 5 minit tujuannya adalah bagi memastikan ketam telah mula terperangkap di jaring dan jika anda menariknya dengan cepat, besar kemungkinan ketam tersebut boleh terlepas dari perangkap jaring.

 

Cara Tepat Menggunakan Jaring Ketam Berdasarkan Lokasi Spot

 

Drag spinning reel haruslah dalam keadaan sedikit longgar, ini kerana jaring tersebut bila-bila masa sahaja ikan akan masuk perangkap jaring, dibimbangi ikan besar yang masuk perangkap Jaring Ketam Drone.

 

Jadi sentiasa berhati-hati jika drag spinning reel terlalu ketat peratusan rod terbang masuk ke dalam air.

 

Cara Tepat Menggunakan Jaring Ketam Berdasarkan Lokasi Spot

 

Umpan harus dipantau selalu, andai terlalu lama umpan di dalam air kemungkinan besar umpan hanya tinggal tulang dan jangan sama sekali memancing ketam di kawasan berbatu kerana jaring ini mudah sangkut pada batu-batu karang di dalam laut dan juga bahaya pada keselamatan diri anda.

(Oleh: Anuar JKD)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI