Pengunjung ke Tasik Kenyir tentu terbiasa melihat gerombolan ikan lampam sekitar boathouse. Namun jangan ingat mudah nak pancing lampam walaupun kelihatan macam jinak. Berikut disediakan sedikit tip berguna untuk memancing lampam liar dari pemancing-pemancing otai.

 

Selalunya pemancing otai akan gunakan perambut sepanjang 6-12 inci yang berketahanan 6lb untuk memancing ikan ini. Jenis mata kail Mustad berlengkok bulat bersaiz 4-6 atau mata kail udang bersaiz 9-11 boleh digunakan.

 

Cara Pemancing Lama Menewaskan Lampam Dengan Mudah

 

Batu ladung hidup adalah amat sesuai untuk dijadikan pemberat. Bagi mereka yang mensasarkan sungai yang terdapat rumpai atau sampah disyorkan guna batu ladung dipasang atau berada di bahagian bawah mata kail (lebih kurang sekaki atau lebih) supaya umpan bergerak bebas dan mudah dilihat oleh ikan.

 

Ada juga pemancing sungai yang suka menggunakan pelampung di mana ia merupakan teknik yang paling popular. la sangat sesuai digunakan di tempat-tempat berarus tenang yang dikhuatiri mempunyai banyak tunggul kayu di dasarnya.

 

Cara Pemancing Lama Menewaskan Lampam Dengan Mudah

IKLAN

 

Panjang perambut daripada pelampung bergantung kepada kedalaman sungai. Umpan pancing perlu tergantung beberapa inci dari dasar dan dibiarkan hanyut di bahagian pertengahan air. Batu ladung kecil perlu diletakkan pada jarak tertentu pada perambut supaya umpan boleh turun pada kedalaman yang dikehendaki.

 

Ikan lampam sungai lazimnya akan meragut umpan dengan agak kasar yang kemudiannya tercangkuk sendiri pada mata kail. Bagaimanapun apa yang mereka sering lakukan adalah kita perlu menyentap supaya cangkukan lebih teguh dan ikan tidak akan terlepas lagi.

 

Cara Pemancing Lama Menewaskan Lampam Dengan Mudah

 

IKLAN

Oleh kerana ikan ini saiznya ada yang kecil kadang-kadang kuasa tarikannya tidaklah begitu kuat namun dengan teknik yang disebutkan tadi ianya akan menjadi lebih menarik.

 

Sesetengah Orang Asli di beberapa tempat juga ada ramuan tersendiri untuk menyediakan umpan ikan lampam sungai.

 

Mereka menyediakan jenis umpan khusus untuk memancing ikan lampam sungai atau serupa dengannya dengan guna umpan dedak kuning (dedak ayam), gandum dan serbuk kunyit.

 

Cara Pemancing Lama Menewaskan Lampam Dengan Mudah

IKLAN

 

Bahan-bahan digaul biar sebati dan gentel di mata kail (mata rambai atau guna perambut selari 5-6 mata pancing).

 

Jenis umpan kedua yang mereka selalu gunakan adalah dengan pakai isi kelapa sawit di peram, gandum dan serbuk kunyit kemudian bahan ini digaul sebati dan gentel di mata kail (mata rambai atau guna perambut selari 5-6 mata kail). Sebaiknya menggunakan jenis mata saiz kecil yang sesuai untuk mulut ikan di sesuatu lokasi memancing.

 

Dalam pada itu dinasihatkan agar untuk memasang banyak mata kail pada pancing dan jangan hanya gunakan mata satu. Dalam beberapa laporan dinyatakan ikan lampam sungai adalah diantara jenis ikan yang menjadi penyelamat kepada para pemancing.

 

Cara Pemancing Lama Menewaskan Lampam Dengan Mudah

 

Ini kerana ikan ini jarang kecewakan pemancing setelah seharian tercongok memancing di tepi sungai dan tasik.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI