Kaedah terbaik untuk menikmati kelazatan sebenar lobster adalah ketika ia masih dalam keadaan segar. Justeru kebanyakan kedai makanan laut menyediakan lobster yang masih hidup sebagai option terbaik.

 

Atau dalam erti kata lainnya, sama ada membeli atau memperolehnya dari hasil memancing, ia perlu dimatikan sebelum dijadikan hidangan. Tetapi bagaimana cara yang mudah untuk mematikan lobster yang mampu bertahan lebih lama berbanding ikan?

 

Cara Pantas Dan Selamat Menyiang Lobster

 

Beberapa metod digunakan untuk mematikan lobster. Cara paling umum untuk mematikan lobster adalah dengan menempatkannya di dalam air mendidih, kadang-kadang setelah dimasukkan ke dalam peti penyejuk beku untuk jangka waktu tertentu.

 

IKLAN

Metod lain adalah dengan membahagi lobster atau memotong tubuh menjadi dua secara memanjang. Lobster juga dapat dimatikan atau diimobilisasi segera sebelum direbus dengan tikaman ke otak (ikejime), dengan keyakinan bahawa ini akan menghentikan penderitaan.

 

Cara Pantas Dan Selamat Menyiang Lobster

 

Namun, otak lobster beroperasi dari bukan hanya satu tetapi beberapa ganglia dan melumpuhkan hanya ganglion frontal yang biasanya tidak mengakibatkan kematian.

IKLAN

 

Dan berikut merupakan cara mematikan lobster yang paling tidak berhemah, yang mungkin menyebabkan kesakitan dan penderitaan:

 

Setiap prosedur di mana perut dipisahkan daripada toraks.

 

IKLAN

Pengambilan anggota tisu, daging, atau anggota tubuh saat krustasea hidup dan sedar sepenuhnya.

 

Cara Pantas Dan Selamat Menyiang Lobster

 

Menempatkan krustasea dalam air yang dipanaskan secara perlahan-lahan hingga ke tahap pendidihan.

Menempatkan krustasea secara langsung ke dalam air yang sedang mendidih.

 

Menempatkan krustasea air masin ke dalam takungan air tawar.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI