Selain ditangkap untuk dijadikan juadah, ikan seluang juga ditangkap untuk dijadikan umpan bagi memancing ikan pemangsa seperti belida, sebarau atau baung.

Malah, tidak dinafikan umpan terbaik untuk memancing ikan sasaran di sesuatu lubuk adalah umpan yang terdapat di lubuk itu sendiri.

Sekiranya di lubuk tersebut banyak terdapat ikan seluang maka gunalah anak seluang tersebut untuk dijadikan umpan.

 

Langkah 1

Memang lambat dan memakan masa jika nak dapatkan ikan seluang dengan cara memancing.

Jadi, usahakan sesuatu kaedah untuk menangguk anak-anak ikan seluang yang terdapat di tepi anak sungai atau tali-tali air.

IKLAN

 

 

Langkah 2

Beginilah rupa anak ikan seluang. Penting untuk mengenal pasti ia adalah spesies ikan seluang bukannya spesies lain yang kurang digemari oleh ikan pemangsa yang dihajati seperti belida atau baung.

 

IKLAN

 

Langkah 3

Pegang anak ikan seluang dengan kemas dan cangkukkan anak ikan seluang ini dari bahagian kepala hingga ke ekor. Cara ini khusus untuk anak seluang bersaiz kecil sahaja.

Kalau dapat seluang bersaiz kasar, lebih elok dijadikan umpan hidup dengan mencucuk mata kail pada bahagian atas badan di penjuru pangkal ekornya.

 

IKLAN

 

 

Langkah 4

Beginilah keadaan anak seluang yang telah dicucukan mata kail untuk dijadikan umpan belida atau apa sahaja pemangsa yang ada.

Umpan ini bolehlah dilontar ke kawasan anak-anak seluang ditemui kerana di tempat inilah juga ikan pemangsa akan meronda untuk memburunya.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI