(Oleh: Mohamad Fazrul Abdul Majid)

Sebagaimana manusia yang tidak akan membuat rumah di tengah jalanraya, begitu jugalah dengan ikan. Untuk mencari ikan ikan di tengah-tengah laluan sungai tentu sukar.

Berikut disenaraikan beberapa panduan atau tip mencari lubuk ikan di sistem sungai.

 

Kawasan yang banyak reba pohon tumbang ke dalam sungai – Ikan gemar bermain dikawasa berstruktur seperti ini untuk menghendap mangsa.

 

 

Kawasan-kawasan yang ditumbuhi pohon rendang dan buahnya boleh dimakan oleh ikan – Cari kawasan pohon rendang seperti pokok ara kerana kebiasaannya ada ikan seperti patin yang menanti buah-buahan gugur dari pokok.

IKLAN

 

Kawasan tunggul kayu yang biasanya tegak di tengah-tengah sungai – Ikan kelah amat gemar bermain arus pada tempat begini sambil menangkap buih-buih yang terhasil daripada kesan arus yang “membelah” tunggul tersebut.

 

Kawasan yang dalam dan airnya kelihatan agak gelap – Ikan gemarkan tempat dalam kerana arusnya tidak terlalu laju berbanding kawasan cetek.

 

Kawasan arus yang mengalir agak perlahan atau lambat dan terdapat air yang berpusar.

IKLAN

 

Kawasan air berpusar membawa makanan masuk ke dalam air dan sudah pasti ada ikan menanti di kawasan seperti ini. 

 

Kawasan yang dilitupi atau ditumbuhi hidupan air seperti kangkung, teratai – Kawasan persembunyian ikan untuk menghendap mangsa.

 

 

IKLAN

Rumpun buluh yang menganjur ke dalam sungai – ikan seperti lampam dan kelah amat gemar memakan ulat buluh yang terjatuh ke dalam sungai.

 

Kawasan yang mempunyai timbunan sampah yang tersekat di dalam sungai – Ikan keli,  Kaloi amat gemar lokasi yang sebegini.

 

Kawasan tebing yang kelihatan berlubang-lubang pada musim kemarau – Ikan baung biasanya bersembunyi di dalam lubang-lubang tersebut pada musim air kering dan akan keluar apabila air besar.

 

Kawasan tepi jambatan, jeti, sangkar ikan atau empangan – Ikan gemar bermain di kawasan seperti ini.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI