IKLAN

 

Cara Mudah Menyiang Pari Di Atas Bot

Tahukah korang cara terbaik untuk mengekalkan kualiti ikan pari ialah dengan cara menyiangnya sejurus berjaya mendaratkannya. Ia juga bagus untuk menjimatkan ruang tong ikan jika memperoleh pari bersaiz monster yang tak muat untuk disimpan.

 

Tidak sukar sebenarnya untuk menyiang ikan pari. Apa yang penting anda mempunyai pisau besar yang betul-betul tajam. Dengan panduan ringkas ini, dalam masa yang singkat anda akan dapat menguasai tekniknya.

 

Step 1

Hiris bahagian belakang pari yang berbelulang keras kira-kira 1 cm. Anda boleh mengesan bahagian keras ini dengan menekan mata pisau.

 

Step 2

IKLAN

Lapah atau potong menyerong (kira-kira sudut 45 darjah) pada bahagian di bawah belulang tersebut dari bahagian mata ke bawah ekor dan seterus kembali ke bahagian mata.

 

Step 3

Siat atau tarik bahagian yang telah dilapah dan ia akan tertanggal dengan mudah. Sementara sekitar bahagian insang agak keras dan anda perlu menakik untuk memisahkannya.

 

IKLAN

Step 4

Hiris atau potong pada bahagian tengah muncung pari untuk proses membuang insangnya.

 

Step 5

Potong bahagian insang pari keseluruhannya dan keluarkan. Luaskan kawasan potongan agar insang yang hanyir ini dapat dibuang sepenuhnya.

 

Step 6

Kemudian hiris pula bahagian abdomennya bagi mengeluarkan isinya perutnya. Pastikan anda tidak terpotong kantung air kencing pari bagi mengelakkan isinya nanti berbau hancing.

 

Step 7

Seterusnya bolehlah dipotong pari seberapa banyak potongan yang dikehendaki. Memadai potongan yang besar sekadar untuk muat di dalam tong simpanan ikan.