Step 1

Hiris bahagian belakang pari yang berbelulang keras kira-kira 1 cm. Anda boleh mengesan bahagian keras ini dengan menekan mata pisau.

 

 

Step 2

Lapah atau potong menyerong (kira-kira sudut 45 darjah) pada bahagian di bawah belulang tersebut dari bahagian mata ke bawah ekor dan seterus kembali ke bahagian mata.

 

 

IKLAN

Step 3

Siat atau tarik bahagian yang telah dilapah dan ia akan tertanggal dengan mudah. Sementara sekitar bahagian insang agak keras dan anda perlu menakik untuk memisahkannya.

 

 

Step 4

Hiris atau potong pada bahagian tengah muncung pari untuk proses membuang insangnya.

IKLAN

 

 

Step 5

Potong bahagian insang pari keseluruhannya dan keluarkan. Luaskan kawasan potongan agar insang yang hanyir ini dapat dibuang sepenuhnya.

 

 

IKLAN

Step 6

Kemudian hiris pula bahagian abdomennya bagi mengeluarkan isinya perutnya. Pastikan anda tidak terpotong kantung air kencing pari bagi mengelakkan isinya nanti berbau hancing.

 

 

Step 7

Seterusnya bolehlah dipotong pari seberapa banyak potongan yang dikehendaki. Memadai potongan yang besar sekadar untuk muat di dalam tong simpanan ikan.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI