IKLAN

 

Ramai yang nak pancing baung tapi tak sanggup nak hidu bau umpan tapa yang melantun. Tetapi bagi yang tidak mahu gunakan umpan tapa, anda sebenarnya boleh lebih kreatif dengan mencipta sendiri umpan ala-ala tapa menggunakan isi udang yang diperam dengan belacan.

Umpan tapa udang ni tidaklah menyucuk hidung baunya seperti mana umpan tapa perut ayam atau ikan yang terjual di kedai pancing. Walau bagaimana pun ia tetap berkesan untuk menarik perhatian baung mendekatinya.

 

Bahan-Bahan:

Udang pasar

Belacan

 

Langkah 1

Sediakan udang dan kopek isinya.

IKLAN

Langkah 2

Isi udang yang telah dikopek diisi ke dalam bekas bersama belacan.

 

 

Langkah 3

Hancurkan belacan dan gaul.

IKLAN

Langkah 4

Isi udang boleh dipotong kecil mengikut kehendak anda atau dikelar badannya agar bau belacan lebih meresap. Tambahkan sedikit air.

 

 

Langkah 5

Tutup di dalam bekas tertutup rapat dan biarkan ia lebih dari 2 hari agar sebati. Lagi lama lagi baik. Selepas tempoh berkenaan, bolehlah menggunakannya.

 

 

Tip tambahan

Selain udang, anda juga boleh lebih kreatif dengan mencuba hirisan daging atau isi ikan sebagai ganti untuk diperam dengan belacan.

Ini kerana kedua-dua memiliki teksturnya lebih liat dan tidak mudah cepat habis bila dicangkuk pada mata kail. Selamat mencuba!