Ikan talang boleh dipancing dengan pelbagai kaedah. Salah satu cara yang amat berkesan dan popular dipraktikkan ialah melalui teknik jigging. Begitu juga dengan teknik casting. Sekiranya korang berminat memancing talang dengan teknik jigging dan casting, tip yang disediakan ini boleh dipraktikkan.

 

Variasi Teknik Paling Seronok Memancing Spesies Talang

 

Jika inginkan sambaran dari talang dengan kaedah jigging, jig perlu dimainkan secara laju. Ia adalah yang paling praktikal. Manakala setting peralatan pula biarlah gunakan set yang ringan tetapi mampu bertahan supaya tidak letih jigging sepanjang hari.

 

Gunakan jig yang berat di bahagian bawah kerana ia lebih stabil apabila henjutan laju dilakukan. Jika jig tidak cukup laju, talang hanya akan mengekorinya sahaja hingga ke tepian bot. Memang sakit hati dibuatnya apabila melihat kelibat talang ini hingga ke permukaan air.

IKLAN

 

Variasi Teknik Paling Seronok Memancing Spesies Talang

 

Jika menggunakan gewang permukaan pula, aksi popper yang dihenjut secara perlahan lebih digemari talang. Ini adalah kerana karauan yang laju akan menyebabkan ia selalu tersasar dari menyambar popper.

IKLAN

 

Teknik popping dan casting ini sangat berkesan ketika talang frenzy mengerjakan anak-anak ikan. Sekiranya bertemu talang sedang frenzy, baling gewang setepat yang mungkin dalam kawanan talang yang sedang frenzy.

 

Variasi Teknik Paling Seronok Memancing Spesies Talang

IKLAN

 

Mata kail yang tajam juga hendaklah digunakan kerana talang sering melompat apabila sudah terkena pancing. Lompatannya sering menyebabkan gewang terlepas kecuali mata yang berteras halus dan lebih tajam digunakan.

 

Gewang dan jig paling digemari talang yang pernah saya daratkan ialah Fina Jig (28gm,42gm dan 56gm), Jig O-Pass 28gm, Jig White Rabbit MJ5000, Rapala Troll to Minnow 15, X-rap Subsurface Walk-the-Dog 9 cm, Siam Spoon 16gm.

 

Variasi Teknik Paling Seronok Memancing Spesies Talang

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI