Bagi pemancing yang gemar memancing ikan rohu atau leekoh pastinya tahu umpan perlu diadun dengan minyak berperisa terutamanya minyak berperisa udang.

Minyak udang atau lebih popular dipanggil minyak rohu ini boleh dibeli di pasaran. Namun untuk kepuasan dan kualiti yang lebih baik, anda boleh menghasilkannya sendiri.

 

Bahan keperluan

1 paket minyak masak 1kg

500gm kerisik

250gm udang geragau/baring

IKLAN

250gm gula melaka

 

Cara pembuatan

 

Langkah 1

IKLAN

Sediakan satu bekas kosong. Masukkan 500gm kerisik, 250gm udang, 250gm gula melaka (sebaiknya gula melaka ditumbuk kasar terlebih dahulu) dan juga 1 paket minyak masak. Gaul kesemua bahan tersebut sehingga rata dan sebati.

 

Langkah 2

Kisar kesemua bahan tadi dengan blender. Tidak perlu kisar kesemua bahan sekaligus. Tapi pastikan kesemua bahan dikisar sehingga menjadi betul-hetul halus.

IKLAN

 

Langkah 3

Setelah semua bahan dikisar halus, sediakan satu periuk atau kuali untuk memasak kesemua bahan tadi. Sebaiknya masaklah dengan api perlahan bagi tempoh sekurang-kurangnya satu jam. Gaul bahan sekali-sekala bagi mengelakkan ia berketul atau berkerak.

 

Langkah 4

Setelah masak, biarkan minyak rohu ini menyejuk. Setelah itu barulah dimasukkan ke dalam botol atau balang kaca. Untuk tahan lama sebaiknya minyak rohu disimpan di dalam bekas kaca.

(Resepi asal: Umpan Ulong)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI