Roti kentang atau biasa disebut pemancing, roti potato merupakan antara jenis roti yang TERBAIK untuk dijadikan umpan.
Namun untuk menjadikan roti kentang ini sebagai bahan umpan, ia bukanlah sekadar mencucuknya pada mata kail.
Sebelum dijadikan umpan terutamanya ikan patin, roti kentang perlulah dipotong dengan teknik yang betul agar sesuai untuk dijadikan bahan umpan.
LANGKAH 1
Kupas kulit roti bahagian atas dengan menggunakan jari atau pisau / gunting. Bahagian ini tidak diperlukan, jadi korang boleh pilih sama ada untuk dibuang ke kolam atau dimakan. Sebenarnya bahagian inilah yang paling sedap untuk dimakan.
LANGKAH 2
Roti potato yang sudah siap dikupas kulit atasnya dengan sempurna. Ia perlu berkeadaan begini kerana bahagian kulit roti yang garing dan keras itu membuatkan roti dadu nanti akan susah untuk dikepal.
IKLAN
LANGKAH 3
Bahagian tepi kulit roti juga perlu dikupas keluar tetapi tinggalkan kulit roti bahagian bawah (hanya 1 atau 2 buku roti sahaja yang perlu untuk dijadikan inti).
LANGKAH 4
IKLAN
Potong roti kepada 3 bahagian dengan menggunakan gunting yang bilah panjang dan tajam. Ia penting untuk mendapatkan hasil potongan yang bersih dan cantik.
LANGKAH 5
Hasil potongan 3 bahagian roti yang hampir sama saiz ukurannya. Buatlah anggaran saiz ukuran sebelum memotongnya.
LANGKAH 6
IKLAN
Setelah itu potong dadu pula setiap roti yang telah dipotong 3 bahagian tadi menjadi 3 potongan dadu.
LANGKAH 7
Hasil potongan dadu yang kemas dan bersaiz sama. Bahagian roti dadu yang berkulit ini sesuai untuk digunakan sebagai inti atau roti yang dicangkukkan pada mata kail. Bahagian kulit itulah yang berperanan menahan roti daripada mudah pecah.
LANGKAH 8
Roti potato potong dadu yang siap untuk dibancuh dengan umpan pilihan korang. Sedikit tip untuk korang, pastikan guna umpan yang likat seperti pes umpan yang tidak bercampur air.
Umpan memancing ikan patin yang berasaskan tepung gandum, minyak masak dan perisa kini semakin digemari ramai pemancing. Selain dari kos penyediaan bahan umpan yang tidak tinggi, ia disukai pemancing kerana mudah untuk dihasilkan.
Antara lain kelebihan umpan ini adalah kerana kurang digemari oleh ikan-kecil kecil di dalam kolam dan hanya digemari oleh sang patin.
Bahan-bahan keperluan:
Perisa strawberi Papa Paste
Perisa Pisang Ambon Papa Paste
Perisa Es Doger Papa Paste
Tepung gandum
Minyak masak
Keropok jagung
Cara penyediaan umpan:
Tutorial 1
Masukkan kira-kira 400 gm tepung gandum ke dalam bekas bancuhan.
Tutorial 2
Tuangkan kira-kira 250 ml minyak masak ke atas tepung.
Tuangkan pula 3 penutup botol perisa strawberi, 2 penutup botol perisa pisang ambon dan 1 penutup perisa Es Doger.
Tutorial 3
Gaul kesemua bahan sehingga menjadi doh yang sesuai untuk dikepal pada kail. Jika inginkan doh yang lembut boleh tambahkan minyak dan tambah tepung gandum untuk doh yang lebih keras.
Cara menggunakan umpan:
Tutorial 4
Dengan menggunakan perambut dua mata kail sepanjang sejengkal, cucuk sehingga penuh mata kail dengan keropok jagung.
Tutorial 5
Ambil sedikit doh umpan dan kepal secara lembut pada mata kail sehingga doh atau umpan itu melekap pada kail dan boleh dibaling ke kolam dengan selamat.
Gabungan bahan perisa dan kelapa boleh dijadikan umpan yang kuat untuk memancing terutamanya ikan patin di kolam air tawar. Berikut merupakan salah satu resepi umpan yang boleh korang cuba. Nak cari bahan keperluan pun tak susah.
Bahan keperluan:
Pelet 920 (2kg)
Strawberi Papa Paste (100ml)
Jus jambu batu merah HLT (100ml)
Esen nenas Makassar (50ml)
Air soya perisa jagung (1 kotak besar)
Mauripan (1 paket)
Air kelapa tua peram (150ml)
Kelapa parut (1 biji)
(Idea asal: Naz Damaift)
Cara penyediaan:
Tutorial 1
Masukkan pelet ke dalam bekas bancuhan yang sesuai.
Tutorial 2
Masukkan separuh kotak air soya perisa jagung ke dalam pelet (gaul sehingga pelet menyerap sepenuhnya air soya tersebut).
Tutorial 3
Masukkan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) termasuk baki air soya ke dalam pelet dan gaul hingga sekata dan sebati.
Tutorial 4
Setelah itu masukkan pula kelapa parut dan gaul lagi sekali sehingga sekata.
Tutorial 5
Masukkan pelet ke dalam bekas kedap udara atau plastik yang diikat kejap dan peram selama 3 hari sebelum digunakan di mana-mana kolam pancing air tawar.
Jangan tak percaya apabila diberitahu bahawa buah pokok lakum boleh dijadikan umpan memancing terutamanya bagi memikat ikat baung sungai.
Agak pelik juga ikan baung yang banyak dipancing menggunakan umpan tapa yang berbau busuk ini turut gemar memakan buah yang bersifat masam.
Pokok lakum merupakan sejenis tumbuhan menjalar yang mudah dijumpai di belukar di negara kita terutamanya kawasan tepi sungai.
Daunnya yang muda berwarna putih di bahagian bawahnya.Bahagian yang putih ini akan bertukar warna menjadi coklat keperangan setelah agak tua.
Daunnya mempunyai bahagian tepi yang bergerigis. Lakum merupakan antara tumbuhan liar yang mempunyai khasiat perubatan yang tinggi.
Pokok menjalar menghias pagar rumah
Bahagian yang digunakan untuk perubatan ialah daun dan ubinya. Lakum digunakan untuk rawatan wanita selepas bersalin.
Ia juga digunakan untuk mengubati bisul yang tidak mempunyai mata.Untuk rawatan selepas bersalin, beberapa helai daun lakum yang telah dikeringkan direbus, dan airnya yang telah suam diminum setiap hari.
Proses pengeringan daun lakum yang hendak digunakan dalam perubatan perlu dilakukan ditempat teduh dan bukannya secara terus kepada cahaya matahari.
Ubi lakum digunakan untuk merawat bisul dengan cara mengasah ubi tersebut pada buntut pasu dan campurkan dengan air dan disapu pada bahagian yang sakit dan dibiarkan kering.
Selain daripada khasiat perubatan, buah lakum yang berwarna hitam juga merupakan umpan pancing yang paling digemari oleh spesies ikan sungai terutamanya ikan baung.
Tips Menggunakan Umpan Buah Lakum
Pilih buah lakum yang masak ranum yang lazimnya berwarna ungu kehitaman.
Cucuk lima hingga sepuluh biji buah lakum pada mata kail dan perambut seperti sate.
Cuci tangan dengan air selepas menggunakan buah lakum kerana dikatakan getah atau air buah lakum ini boleh menyebabkan kegatalan.