IKLAN

 

Apolo atau Sabiki adalah rangkaian beberapa mata kail (minima 3 mata kail) yang dibuat bagi menyerupai makanan ikan sehingga ikan dengan segera menyambar rangkaian umpan pancing ini.

 

Biasanya Sabiki sangat efektif untuk memancing ikan umpan seperti: selar, tamban, selayang, kembong dan banyak lagi ikan pelagik termasuk jugalah ikan-ikan dasar.

Selain digunakan untuk mencari umpan hidup, ia juga digunakan secara meluas untuk memancing cencaru.

 

baca juga Tip atasi apollo terbelit

 

Umumnya, apollo digunakan bersama pemberat atau batu ladung sahaja. Sekiranya berada di kawasan unjam atau kelong, apolo hanya perlu dilepaskan ke bawah namun tidak perlu

sampai ke dasar sekiranya bertujuan untuk mencari umpan pelagik seperti tamban atau selar.

IKLAN

 

Ikan-ikan ini biasanya berada di bahagian permukaan atau pertengahan air sahaja. Sementara di bahagian dasar lazimnya akan diambil oleh anak-anak ikan demersal seperti kunyit, kerisi atau kerapu.

 

Sekiranya tiada sentapan maka karau tali beberapa kali serta berhenti dan angkat beberapa kali. Ini diulangi sehingga mendapat ikan. Cara ini adalah untuk mengenal pasti pada kedalaman apa ikan yang di burui berada.

 

IKLAN

 

Sekiranya di kawasan boya atau kapal parkir, sebaiknya memburu di bahagian kepala arus (bahagian hadapan kapal atau boya yang didatangi arus).

Lontarkan apolo ke bahagian ini dan biarkan ia tenggelam seketika kemudian karau dalam tempoh sederhana laju.

 

 

Penggunaan pemberat pula bergantung kepada kelajuan arus dan saiz ikan yang dicari. Sebaik-baiknya guna ladung yang agar berat kerana ia lebih cepat dan tepat memasuki

kawasan kawanan ikan serta dapat mengelak daripada apolo berbelit apabila terkena ikan bersaiz kasar yang berupaya mengapungkan pemberat.

 

baca juga apollo buatan sendiri

 

Salah satu lagi caranya ialah dengan meletakkan sedikit umpan hirisan isi sotong, ikan atau udang pada 3 mata kail di hujung dan membiarkan batu pemberat sampai ke dasar dan angkat beberapa kali.

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan