Pancingan ikan rohu merupakan satu bentuk pancingan yang amat unik. Ia berbeza dengan pancingan ikan kap lain. Pancinglah di mana saja pasti ramuan umpan akan disulam dengan penggunaan minyak berperisa udang, sotong atau belangkas.

 

Minyak berperisa ini boleh diperoleh di kedai-kedai pancing namun untuk kepuasan, apa kata korang buat sendiri. Nak buat pun tidaklah susah mana. Yang penting ia lebih menjimatkan dan boleh diguna untuk tempoh yang lama.

 

Cara Buat Sendiri Minyak Pemikat Rohu

 

Bahan keperluan

 

1 paket minyak masak 1kg

IKLAN

500gm kerisik

250gm udang geragau

250gm gula melaka

 

Cara pembuatan

 

Tutorial 1

IKLAN

Sediakan satu bekas kosong. Masukkan 500gm kerisik, 250gm udang, 250gm gula melaka (sebaiknya gula melaka ditumbuk kasar terlebih dahulu) dan juga 1 paket minyak masak. Gaul kesemua bahan tersebut sehingga rata dan sebati.

 

Tutorial 2

Kisar kesemua bahan tadi dengan blender. Tidak perlu kisar kesemua bahan sekaligus. Tapi pastikan kesemua bahan dikisar sehingga menjadi betul-hetul halus.

 

Cara Buat Sendiri Minyak Pemikat Rohu

IKLAN

 

Tutorial 3

Setelah semua bahan dikisar halus, sediakan satu periuk atau kuali untuk memasak kesemua bahan tadi. Sebaiknya masaklah dengan api perlahan bagi tempoh sekurang-kurangnya satu jam. Gaul bahan sekali-sekala bagi mengelakkan ia berketul atau berkerak.

 

Tutorial 4

Setelah masak, biarkan minyak rohu ini menyejuk. Setelah itu barulah dimasukkan ke dalam botol atau balang kaca. Untuk tahan lama sebaiknya minyak rohu disimpan di dalam bekas kaca.

 

Cara Buat Sendiri Minyak Pemikat Rohu

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI