Mata kail siwash kelihatan seperti mata kail yang asas, tetapi ia berbeza dari yang lain. Cangkuk siwash biasanya mempunyai teras panjang dan mata lurus yang terbuka.

Dengan teras yang panjang ia amat sesuai untuk digunakan bagi memancing ikan yang mengambil makanan secara menyambar.

Atas sebab itulah ia biasa digunakan menghasilkan perambut apollo. Ia juga sesuai digunakan untuk menggantikan mata tiga pada sesudu.

 

Cara Betul Pilih Mata Kail Sepadan Dengan Jenis Ikan!!

Fungsi dan reka bentuk hampir sama dengan octopus circle hook. Namun ia lebih ringan dan nipis dan amat sesuai untuk kegunaan pancingan berhanyut dengan menggunakan umpan hidup yang lebih kecil.

Dalam pancingan sukan seperi pancingan ikan layaran, mata kail ini adalah pilihan terbaik terutamanya untuk memanjangkan hayat umpan hidup yang kecil seperti tamban.

 

Cara Betul Pilih Mata Kail Sepadan Dengan Jenis Ikan!!

Rangkaian mata lingkar yang menekankan konsep strike yang sama. Demon circle hook didatangkan untuk aksi pancingan yang lebih ringan dan sesuai untuk pancingan dasar air tawar.

Ia adalah alternative kepada pemancing yang sudah jemu menggunakan J hook untuk pancingan dasar air tawar.

IKLAN

Mungkin anda boleh cuba untuk memancing ikan dasar air tawar seperti baung dan lain-lain spesies yang lebih gemar menelan umpan berbanding mengutis.

 

Cara Betul Pilih Mata Kail Sepadan Dengan Jenis Ikan!!

Mata kail ini direka bentuk berdasarkan bentuk udang. Jika anda perhatikannya betul-betul terbukti ia dibentuk seperti udang.

Berdasarkan reka bentuk tersebut maka ia merupakan mata kail yang paling efisien untuk cangkuk umpan udang sama ada udang hidup atau pun udang mati.

Cara penggunaannya juga pelbagai. Sama ada menyucuk ke dalam badan udang melalui bahagian ekor atau menggantung seekor atau lebih udang. Selain itu ia juga sesuai untuk memancing spesies ikan keli atau tongsan yang bermulut luas.

 

Cara Betul Pilih Mata Kail Sepadan Dengan Jenis Ikan!!

IKLAN

Mata kail yang diperbuat daripada carbon steel ini dengan warna permukaan yang terang berkilat. Point atau hujung mata kailnya amat tajam dan amat sesuai untuk memancing ikan-ikan yang bermulut tebal dan keras.

Mata kail ini amat sesuai untuk digunakan dengan perambut berangkai dan menjadi pilihan utama untuk pancingan ikan-ikan bermulut kecil seperti rohu atau ikan-ikan bersaiz kecil. Malah ia juga bagus untuk memancing ikan patin dan pacu.

 

Cara Betul Pilih Mata Kail Sepadan Dengan Jenis Ikan!!

Bream hooks sangat sesuai untuk menangkap ikan di laut. Dengan teras pendek dan tempaan keluli tambahan yang kuat menjadikannya sangat kuat.

Sepadan dengan namanya juga ia merupakan mata kail utama untuk memancing ikan yang bergigi keras dan berahang kuat seperti ikan kuku dan bayan, yang sememangnya terkenal dengan kekuatan kunyahan.

Ia juga mata kail alternatif untuk memancing ikan yang mampu mematahkan teras mata kail seperti ikan pacu.

 

IKLAN

Cara Betul Pilih Mata Kail Sepadan Dengan Jenis Ikan!!

Sebagaimana namanya, mata kail ini dicipta khusus untuk memancing udang terutamanya udang galah. Ia dibentuk seperti bilah sabit bagi memudahkan hujung matanya yang halus, nipis dan tajam mudah menembusi mulut udang.

Selain udang, mata kail ini juga boleh digunakan untuk memancing ikan-ikan yang tidak kuat melawan atau ikan-ikan kecil.

 

Cara Betul Pilih Mata Kail Sepadan Dengan Jenis Ikan!!

Ia adalah mata kail biasa yang boleh digunakan untuk pancingan ikan air tawar dan air masin yang bersaiz kecil. Ia biasanya diperbuat daripada logam yang lembut dan boleh dibentuk atau diubahsuai beberapa kali sebelum kekuatannya menjadi lemah.

Walau bagaimana pun ia masih tajam dan mampu memegang ikan dengan baik apabila tercangkuk pada mulut ikan.

 

Cara Betul Pilih Mata Kail Sepadan Dengan Jenis Ikan!!

Keluk pada mata kail ini menjadikannya ideal untuk umpan hidup. Dibuat dari logam yang sama seperti cangkuk Aberdeen, mereka akan membengkok jika digantung di bawah beberapa struktur.

Walau bagaimanapun, apabila ikan tertancap padanya, reka bentuk mata kail ini menghalangnya daripada diluruskan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI