Lemparkan sesudu ke arah mana yang anda sukai, biarkan ia tenggelam hingga ke dasar dan kemudian karau tali yang kendur. Dengan menggunakan pergelangan tangan (wrist), terus angkat joran sedikit sahaja seperti anda mengangkat cawan kopi untuk diminum.

 

Sesudu akan terangkat sedikit dari dasar bergerak lebih kurang sekaki dan tenggelam semula. Karau semula tali yang kendur dan lakukan proses tadi hingga sesudu sampai kepada anda. Ia boleh dilakukan dengan cepat ataupun perlahan.

 

Cara Betul Menggayakan Gewang Sesudu (Spoon)!!

 

Seperti lompatan pendek, tetapi selepas sesudu tenggelam hingga ke dasar, kali ini angkat keseluruhan tangan dari pergelangan tangan hingga ke siku ke atas dalam sudut 90 darjah. Tangan boleh diangkat laju atau perlahan tetapi pastikan tali sentiasa tegang apabila menjatuhkan tangan ke posisi asalnya semula.

 

Ini adalah kerana semasa tangan diangkat, sesudu akan naik dan bergerak lebih kurang satu meter dari dasar dan semasa ia jatuh semula ia akan bergelek dan ada kalanya waktu ini disambar pemangsa.

 

IKLAN

Cara Betul Menggayakan Gewang Sesudu (Spoon)!!

 

Jika tali kendur, ragutan pemangsa tidak terasa dan selalunya sembatan tidak padu menyebabkan pemangsa terlepas akibat cangkukan mata kail yang tidak kukuh. Teknik ini juga secara laju dan perlahan.

 

Teknik ini adalah terbaik jika anda menggunakan bot. Kawasan sasaran adalah kanopi rumpair yang meneduhi tebing yang juram dan dalam atau kawasan bukit-bukit tenggelam di tengah-tengah tasik atau lombong yang boleh dijejaki dengan bantuan sonar.

 

Terbaik jika kedalaman melebihi 20 kaki, keadaan air yang gelap tetapi jernih. Untuk kawasan bukit tenggelam, pastikan bot menggunakan sauh supaya bot tidak berhanyut ditiup angin dan jika kawasan tebing, pastikan bot berhanyut sejajar dengan tebing yang curam tersebut atau ikat bot di tubir kanopi rumpair.

IKLAN

 

Cara Betul Menggayakan Gewang Sesudu (Spoon)!!

 

Sesudu dijatuhkan ke bawah bot hingga ke bawah bot hingga ke dasar, kemudian menggunakan pergelangan tangan sahaja sentap (twitch) joran sedikit demi sedikit hingga sesudu sampai kepada anda.

 

Cara yang lain, apabila sesudu mencecah dasar, angkat semula joran sekaki tingginya dan jatuhkan semula ke posisi asal, ulang proses ini sehingga 20 kali atau lebih. Sesudu akan sentiasa turun naik dalam lingkungan sekaki hingga dua kaki dari dasar.

IKLAN

 

Selain itu anda juga boleh angkat joran tinggi hingga sudut 90 darjah, tapi pastikan tali sentiasa tegang semasa menuruti sesudu tenggelam semula ke dasar. Ulang juga sehingga 20 kali atau lebih.

 

Cara Betul Menggayakan Gewang Sesudu (Spoon)!!

 

Anda juga boleh unjunkan sesudu di perimeter pertengah atau beberapa kaki dari dasar. Terbaik sekali unjunan 5-10 kali (sama ada joran diangkat rendah atau tinggi) dilakukan bermula dari dasar, kemudian naik antara 2-4 kaki, unjun semula 5-10 kali, naik lagi 2-4 kaki, unjun lagi 5-10 kali dan lakukan ia bertingkat-tingkat naik hinggalah sesudu sampai kepada anda.

 

Alternatif lain selain unjunan adalah vibrating (getaran). Kali ini joran tidak diangkat tetapi hanya hujung digetarkan dengan menggetar pergelangan tangan anda sahaja. Aksi sesudu akan menjadi seperti menari-nari di dalam air. Boleh diaplikasikan cara jigging yang bertingkat-tingkat naik tadi.

 

Cara Betul Menggayakan Gewang Sesudu (Spoon)!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI