Mungkin pada tanggapan sesetengah orang, memancing ikan lampam bukanlah satu cabang memancing yang popular. Senang cakap, takde kelas! Tapi kami tidak peduli itu semua. Pedulilah apa orang nak kata janji kami seronok dengan aktiviti dilakukan.

 

Pedulilah ada kelas tak. Memancing aje pun… buat apa nak kena ada kelas atau tak. Lagi pun apa yang kami lakukan bukanlah satu kesalahan.

 

Camping Santai Mancing Lampam

 

Aktiviti mencari lampam agak sinonim dengan kami. Sebenarnya bukan lampam saja yang kami gemar pancing. Kami lebih gemar memancing ikan-ikan liar termasuk baung dan beberapa spesies lain yang merupakan ikan-ikan manis. Biasanya ikan yang kami dapat itu kami akan bakar atau masak di tempat itu juga.

 

IKLAN

Oleh kerana itulah kami mencari ikan-ikan liar di sungai, tasik, lombong atau kolam (bukan kolam pancing komersial) yang bersih dan sihat kualiti airnya. Bila air cantik barulah ikan yang dipancing enak dan manis rasanya.

 

Hobi memancing untuk ikan berlauk ini juga merupakan salah satu alternatif riadah. Walaupun memancing agak santai dan rilek tetapi kebanyakan kawasan memancing yang kami pergi tidak boleh diakses dengan kereta secara terus. Sesetengah tempat kami terpaksa berjalan kaki sehingga setengah jam.

 

Camping Santai Mancing Lampam

IKLAN

 

Biarpun agak penat untuk ke lokasi tetapi merasa aman dan damai dikelilingi alam semulajadi yang indah dan tenang. Ia sama sekali tidak sama dengan suasana memancing kolam-kolam memancing berbayar.

 

Disebabkan itulah kami ke merata tempat semata-mata mencari ikan berlauk…. walaupun ia cumalah lampam. Dan walaupun ia cuma lampam tetapi keenakannya sukar untuk diperbandingkan. Lampam digoreng garing-garing pun sudah cukup sedap diratah begitu saja. Apatah lagi kalau dibuat gulai tempoyak atau goreng berlada.

 

IKLAN

Camping Santai Mancing Lampam

 

Pada kebiasaannya kami memancing lampam menggunakan umpan alternatif berasaskan dedak, roti dan pes perisa. Lebih kurang sama dengan umpan yang digunakan untuk memancing di kolam berbayar. Cabaran memancing lampam adalah kesabaran perlu tinggi.

 

Lampam perlu dirasuah dengan bancuhan dedak yang banyak. Dan apabila ada seekor lampam yang terkena mata pancing, selepas itu barulah keseronokan bermula. Keseronokan berganda jika menggunakan set pancingan ultra ringan. Tarikannya memang mengujakan!

 

Camping Santai Mancing Lampam

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI