Bermula dari tengah hari tadi, grup Whatsapp para pemancing dihujani dengan berita tentang dua orang pemancing ditimpa musibah ketika sedang memancing di Sungai Jelai, Kuala Lips berhampiran Jambatan Gemunchur, dekat Mela.

 

Menurut maklumat tersebut, dua pemancing itu berhadapan dengan air besar (kemungkinan kepala air) mengakibatkan bot fiber yang dinaiki terbelah dua dan mereka berdua terhumban ke dalam sungai yang berarus deras.

Menurut berita itu juga, salah seorang dari pemancing berjaya berenang hingga ke tebing dan seorang lagi hanyut dibawa arus.

 

Lewat petang, berita tersebut ternyata benar apabila tersiar di media sosial akhbar utama. Pengarah filem, Hashim Rejab berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 11 pagi selepas Pitt Hanif (43) menamatkan penggambaran filem Coast Guard di kawasan berdekatan.

IKLAN

Pitt dan seorang jurukamera melakukan aktiviti riadah pada jam 9 pagi dengan menaiki sebuah bot.

 

Sewaktu melakukan aktiviti terbabit, bot yang dinaiki tiba-tiba terbalik menyebabkan mereka terjatuh ke dalam sungai.

Kejadian itu mengejutkan semua sebelum panggilan dibuat kepada pihak berkuasa. Sham Mokhtar (Pengarah Fotografi bagi filem Coast Guard) berusia 38 tahun itu sudah ditemui, namun usaha mencari Pitt sedang dilakukan sehingga kini.

 

IKLAN

Menurut Ketua Polis Daerah Lipis, Deputi Superintendan Azly Mohd pihaknya mendapat panggilan berhubung kejadian itu kira-kira jam 1 tengah hari.

 

“Siasatan awal mendapati bot fiber yang dinaiki mangsa bersama rakannya dikatakan terbalik dan mangsa terus dibawa arus deras manakala rakannya berjaya diselamatkan.

 

IKLAN

“Operasi mencari dan menyelamat masih lagi dijalankan dan PDRM dengan kekuatan seorang pegawai bersama tujuh anggota serta dua bot terbabit dalam operasi ini,” katanya ketika dihubungi, di sini.

 

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Pahang, Nor Hisham Mohammad berkata, pihaknya melakukan pencarian mangsa di permukaan air dengan sebuah bot digerakkan.

 

Semoga pencarian Pitt Hanif yang juga popular di kalangan pemancing ini berakhir dengan keputusan yang positif.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI