IKAN DURI

Bisa ikan ini tidak sekuat ikan sembilang. Sengatan ikan duri akan menyebabkan rasa pedih dan aliran darah yang banyak kerana durinya yang besar.

Jika terkena sengatan ikan duri, bersihkan bahagian itu. Kemudian, letakkan minyak angin ataupun minyak gamat. Seandainya ada pil paracetamol, boleh dimakan untuk mengurangkan rasa sakit. Jika sakit berlanjutan, segeralah ke klinik.

Bisa Sengat Ikan Yang Paling Padu!!

 

KITANG

Biasanya seseorang akan terkena sengatan ikan ini ketika menjala. Sakitnya ‘mencucuk’ dan terasa berdenyut.

Sakitnya tidak lama, lebih kurang satu jam sebelum ia bernasur-ansur hilang. Jika disengat pada jari, secara automatik tangan akan menjadi lenguh.

 

Bisa Sengat Ikan Yang Paling Padu!!

 

DENGKIS

IKLAN

Sakitnya lebih daripada kitang. Lebih berbisa kerana ramai yang tidak menyangka ia ikan yang berbisa. Bisanya terletak pada duri di sirip ikan ini.

Apabila terkena sengatan ini, pandangan mata akan menjadi sedikit kabur. Untuk tempoh beberapa jam anda tidak akan berasa selesa untuk memancing dan sebagainya.

 

Bisa Sengat Ikan Yang Paling Padu!!

 

SEMBILANG

Sengatan ini masih boleh ditahan. Mampu membuatkan seorang lelaki ‘macho’ mengalirkan air mata tetapi sengatnya jika dirawat segera tidak mendatangkan kesan serius. Jika dibawa ke klinik atau hospital, biasanya akan diberi suntikan untuk mengurangkan sakit sengatan.

Petua orang dulu-dulu, kononnya jika disengat sembilang, seseorang itu dinasihatkan untuk gigit dan makan ekor ikan ini. Bolehkah petua ini dipercayai?

IKLAN

 

Bisa Sengat Ikan Yang Paling Padu!!

 

PARI

Biasanya menyengat dan boleh membunuh. Apabila terkena sengatan ikan pari, segeralah dapatkan rawatan doktor.

Suatu ketika dahulu kita pernah dikejutkan dengan kematian Steve Irwin yang popular menerusi programnya; The Crocodile Hunter kerana disengat ikan pari.

 

Bisa Sengat Ikan Yang Paling Padu!!

IKLAN

 

IKAN KETUKA

Terkena bisa ikan ini ada masanya menyebabkan lumpuh pada bahagian disengat. Kesan lumpuh hanya sementara tetapi perlu dirawat segera.

Duri ketuka sangat tajam dan mempunyai toksin di dalamnya. Bisanya menyengat.

 

Bisa Sengat Ikan Yang Paling Padu!!

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI