Bayangkan di kawasan berhampiran anda ada sebuah spot memancing yang agak luas kawasannya yang boleh anda casting ataupun bottom hari-hari. Terdapat pelbagai spesies yang menghuni di spot berkenaan.

 

Spesiesnya pula bukan calang-calang, semuanya boleh dikatakan ikan-ikan gred a seperti siakap merah, siakap putih, jenahak, tanda, pari, kurau, baby gt, kerapu, talang hinggalah ikan kitang, gelama, bulan, belanak. Malah ikan yang semakin sukar ditemui, tirusan pun ada!

 

Berkenalan Dengan Lubuk Padu Mukah

 

MPG atau nama penuhnya Mukah Power Generation, itulah spot yang menjadi kebanggaan buat warga kaki pancing di bahagian Mukah, Sarawak. Di sini, baik kaki casting mahupun kaki bottom boleh dikatakan hari-hari mengunjungi spot tersebut.

 

Apa itu MPG?. Ia merupakan stesen jana kuasa arang batu yang berfungsi membekalkan tenaga elektrik ke seluruh wilayah Sarawak melalui sistem grid yang disambungkan ke seluruh stesen jana kuasa yang lain. Jana kuasa ini mula dibina pada tahun 2006 dan siap sepenuhnya pada tahun 2008.

 

Bersebelahan MPG inilah terdapatnya satu kolam tadahan besar yang berkeluasan kira-kira 1 km persegi bertindak sebagai cooling pond untuk sistem stesen jana kuasa berkenaan.

 

Berkenalan Dengan Lubuk Padu Mukah

 

FAKTOR IKAN BANYAK

 

IKLAN

Kolam tadahan ini mendapat sumber air dari laut yang diambil melalui Sungai Bedengan, terletak kira-kira 3km dari MPG. Apabila air laut pasang, ikan-ikan dari laut terus memasuki kunci air dan terus ke kolam tadahan. Apabila air surut, ikan-ikan ini tidak kembali ke laut dan menjadikan kolam tadahan ini habitat baru mereka.

 

Tambahan pula, apabila air pasang, anak-akan ikan seperti belanak terutamanya terperangkap, sekali gus terdapat rantaian makanan untuk ikan pemangsa terus mendiami kolam tadahan ini. Di samping itu, dasar dan tebingnya yang dipenuhi timbunan batuan, serta perairannya ada cetek dan dalam, telah menjadikan kolam tadahan ini sebagai sarang baru buat ikan-ikan di sini.

 

Berkenalan Dengan Lubuk Padu Mukah

 

Saya berkesempatan berkunjung ke sini bersama rakan-rakan casting dari Mukah Anglers Group serta beberapa orang rakan dari Matu Daro Fishing. Awal pagi adalah waktu terbaik untuk menduga, iaitu ketika bunga air sedang pasang. Selain itu, waktu petang menghampiri senja ketika air sedang pasang juga waktu terbaik untuk menduga ikan-ikan pemangsa.

 

Sebenarnya bukan mudah untuk cuba casting di sini jika tidak tahu di manakah spot-spot terbaik melainkan ada rakan yang arif dan biasa di sini. Menurut Lai Malie, terdapat beberapa spot yang sering menjadi pilihan antaranya kawasan culvert, water pump & cooling pump, Tanjung L dan Batu Hampar.

 

Berkenalan Dengan Lubuk Padu Mukah

IKLAN

 

“Apa yang penting, perlu tahu bila waktu air pasang penuh paras tebing, faktor hari hujan selain kerap perhatikan riak air tanda anak ikan melarikan diri. Set pancing juga terutama pemilihan gewang dan warna juga perlu dititikberatkan.

 

“Biasanya bagi mereka yang kaki casting sasaran utama adalah ikan siakap dan siakap merah, kerana spesies ini banyak terdapat di sini. Saiz siakap yang biasa kami perolehi antara 1-3 kg. Manakala ikan sasaran lain termasuklah kerapu, tanda dan sebagainya ,” katanya.

 

Jelas Lai Malie lagi, siakap putih masih lagi mengungguli rekod tangkapan di MPG ini sedikit masa dulu iaitu 16 kg dan dia percaya masih terdapat siakap bersaiz mega di sini belum berjaya dinaikkan.

 

Berkenalan Dengan Lubuk Padu Mukah

 

PANCINGAN BOTTOM.

 

IKLAN

Dalam kunjungan penulis ke sini juga, terdapat ramai kaki bottom yang memancing pada sebelah petang. Cuma pada sebelah pagi agak kurang, mungkin disebabkan faktor bekerja atau hanya lebih ramai pada hujung minggu.

 

Spot yang sering menjadi pilihan adalah water pump & cooling pump, ini kerana di bahagian ini adalah tempat yang paling dalam dan terdapat banyak makanan seperti anak udang, obor-obor, anak ketam sekali gus ia menjadi tumpuan ikan-ikan pemangsa.

 

Umpan yang terbaik untuk pancingan dasar adalah udang hidup, hirisan isi ikan dan juga belanak. Biasanya umpan seperti belanak boleh diperolehi dengan menjalanya di tebing kolam tadahan ini.

 

Berkenalan Dengan Lubuk Padu Mukah

 

Saya berpeluang melihat sendiri seekor ikan tirusan berjaya diperolehi menggunakan umpan udang hidup oleh seorang kaki pancing remaja. Setelah bersusah payah cuba menaikkannya (ekoran tebing konkrit tinggi), akhirnya ikan yang anggaran beratnya 8kg berjaya dinaikkan.

 

Ikan tirusan atau disebut ‘berb’ oleh masyarakat Melanau di sana tergolong dalam spesies yang semakin sukar ditemui. Kewujudannya di kolam tadahan MPG ini merupakan petanda baik, bahawa MPG sebenarnya telah menjadi habitat baru buat ikan-ikan yang sebelum ini mendiami persekitaran liar.

Menurut Lai Malie lagi, spot water pump & cooling pump memang menjadi tumpuan kaki-kaki bottom. Ada juga yang mencuba nasib memancing waktu malam, tetapi atas faktor keselamatan, waktu malam amat jarang tempat ini dikunjungi.

 

Berkenalan Dengan Lubuk Padu Mukah

 

“Pernah seorang kaki pancing berjaya menaikkan pari seberat 6 kg selain ada juga berita yang didengari ikan pari yang tidak berjaya dinaikkan dengan set berat,” katanya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI