Baru beli tak sampai setahun nak banyak masalah! Sebenarnya, menjadi satu kemestian bagi semua pemancing bagi memastikan peralatan memancing diselenggara dengan sempurna.

Tidak mengira padang pancing yang dilalui, kesemua peralatan pancing terutamanya joran dan kekili perlu diselenggara sebaik saja ia digunakan. Jangan sesekali membiarkannya tersimpan begitu saja selepas digunakan.

 

Pembersihan

Tidak kira jika anda baru pulang dari laut atau sungai, sebaiknya cuci peralatan berkenaan dengan sabun mandian, syampu atau syampu kereta (elakkan mengguna sabun pencuci, apatah lagi bahan peluntur).

Begitu juga dengan rod atau joran, pastikan anda bersihkan dan cuci pada bahagian pemegang dan juga setiap cincin.

 

Bagaimana Nak Bagi Barang Pancing Tahan Lama!!

 

IKLAN

Ketatkan Drag

Pastikan drag dan gelendung kekili diketatkan sebelum dibilas. Ia bagi mengelakkan air memasuki bahagian dalam kekili (housing). Kemudian anda bolehlah cuci dan membilasnya dengan air paip.

 

Lap & Keringkan

Biarkan seketika sehingga kering. Lap menggunakan kain sekiranya terdapat lebihan air yang terkumpul. Apabila ianya kering, longgarkan kembali drag dan gunakan minyak seperti minyak gris, minyak kelapa atau minyak pelincir mesin jahit.

 

Bagaimana Nak Bagi Barang Pancing Tahan Lama!!

IKLAN

 

Longgarkan Drag

Setelah itu, longgarkan drag kekili atau beri ruang kelegaan kepada drag anda sebelum menyimpannya. Sila simpan di tempat yang tidak terdedah kepada habuk seperti dalam beg, kotak atau bungkus bungkus saja dalam beg plastik.

 

Pisahkan Peralatan

Sekiranya tidak akan memancing bagi tempoh masa yang agak panjang, sebaiknya pisahkan joran dan kekili. Simpan joran dan kekili di tempat yang sesuai.

IKLAN

 

Bagaimana Nak Bagi Barang Pancing Tahan Lama!!

 

Menyimpan Gewang

Bagi kaki casting, sebaiknya, masukkan gewang yang telah anda gunakan terutama jika casting di laut di dalam baldi yang mengandungi air sabun. Bilas, dan jemur di bawah cahaya matahari di tempat yang selamat sehingga kering. Ia bertujuan mengelakkan swivel, mata tiga atau tunggal berkarat.

 

Penjagaan Aksesori

Jika menggunakan playar mudah karat, ia hendaklah dicuci setiap kali selesai memancing. Semburkan WD-40 pada bahagian spring tengahnya. Gerakkan berulang kali sehingga karat keluar dari bahagian yang bergerak dan lap karat tersebut. Lakukan sehingga playar tersebut tidak ketat lagi atau telah lancar pergerakkannya.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI