Hampir semua teknik memancing ikan berparuh ini ialah di permukaan dan pertengahan air. Belum pernah saya mendengar ia dipancing melalui teknik pancingan dasar.

Di antara kaedah utama memancingnya ialah menunda dan berhanyut.

 

Menunda (Trolling)

Menunda disifatkan cara mudah menjinakkan ikan berparuh seperti mersuji dan layaran, dan ia diamalkan secara meluas di Australia serta beberapa negara lain.

Kebanyakannya menggunakan umpan tiruan seperti skirt tundaan dan gewang replika ikan.

 

 

baca juga kenali ikan berparuh

 

Bagi kaedah tundaan di negara kita, bot bergerak dengan kelajuan 5-12 knot. Jika menggunakan gewang replika ikan, kelajuan bawah 7 knot disyorkan sesuai dengan kelajuan standard bot nelayan kita.

Gewang pula bersaiz 18 disyorkan. Jika bot dinaiki mampu memecut lebih dari 10 knot, gewang skirt tundaan disyorkan.

 

Jika anda mengunakan gewang replika tanpa lidah (bibless) sukar sedikit menjerat layaran kerana jenis gewang ini adalah selaman dalam.

Menunda mengunakan ikan hidup atau mati (biasanya tongkol, kembong atau sotong jarum) banyak diamalkan oleh tekong berpengalaman atas faktor penyediaan umpan itu sendiri.

IKLAN

 

Berhanyut (Drifting)

Cara ini paling digemari oleh ramai pemancing jika berada di kawasan unjam. Teknik hanyut dikaitkan dengan umpan hidup dan dibiarkan bebas berenang tanpa pemberat.

Jika kelajuan arus keterlaluan, pemberat kecil bersama belon sering dipratikkan. Ia hanya sesuai bagi pemancing yang membarisi belakang bot.

 

Teknik pertengahan air dengan pemberat kecil ini banyak diamalkan oleh tekong dan diikuti pula oleh golongan pemancing.

Walaupun pada dasarnya tekong tidak berminat dengan ikan berparuh kerana tujuan sebenar ialah untuk tenggiri, tetapi layaran atau mersuji tidak terkecuali menjadi mangsa.

 

Cara ini sesuai diguna pakai oleh pemancing yang berada di haluan dan tengah bot. Tanduk adalah perlu untuk teknik ini. Pertengahan air boleh diertikan umpan berada pada para 7 hingga 10 depa dari permukaan.

 

Peralatan

IKLAN

Jika berhajat untuk memancing ikan berparuh dengan tahap kepuasan paling optimum, gunakan peralatan kelas menengah (mid-action) dan disyorkan guna tangsi kekuatan tali utama 20 hingga 40lb.

 

Jangan lebih kerana layaran terutamanya adalah spesies lemah di mana ia kuat hanya untuk beberapa kali loncatan ke udara.

Tapi jangan terlalu lama sangat bertarung bimbang ia terlalu letih dan sukar untuk dipulihkan semula. Tambahan pula jika ia mengeluarkan urat perut/usus berwarna merah maknanya ia sudah sampai di akhir jalan.

 

Perambut 50lb-60lb sudah memadai. Mata kail ketajaman kimia (chemical sharpness) yang mudah reput oleh air masin digalakan guna pakai.

Saiz mata kail umumnya no. 3/0 hingga 7/0. Layaran banyak telan ke dalam perut umpan (teknik hanyut).

 

Elak keluarkan mata kail yang jauh terpelusuk ke dalam perut, potong sahaja perambut tanpa menaikkan ikan ini ke bots.

Lakukan semua ini waktu ikan berada di dalam air. Bagi mengelakkan perkara ini amat disarankan menggunakan mata kail jenis lingkar.

IKLAN

 

Kerana ia dianggap sebagai salah satu ikan berprestij, maka sesi fotografi kadang kala memberi kesan yang amat besar.

Namun pada masa sama kelekaan bergambar boleh menyumbang kepada kematian ikan ini. Seboleh bolehnya jika bergambar di atas bot, pastikan ia dilakukan kurang dari 2 minit dan sebaiknya adalah ketika ikan itu di dalam air (separuh badan).

 

Perlu diingatkan ini ini amat lemah tanpa air dan cepat kering kulit luarnya. Ramai lagi pemancing menaman cita-cita memperolehi lesen seumur hidup.

Bergambar dengan mangsa terkulai kekeringan di atas bot adalah kepuasan bagi mereka. Pendamkan hajat bergambar ikan ini di atas bot.

Kepuasan sebenar ialah pabila kita menewaskannya kemudian berjaya membenarkan ia berenang bebas semula kehabitat di mana ia ditakdirkan berada di situ oleh ketentuan alam.

 

 

baca juga 12 spesies ikan berparuh

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI