Dengan cara ini, tidur pada ikan meningkatkan kesihatan seperti pada manusia, namun komponen mentalnya tidak sama: karena ikan tidak memiliki neokorteks di otak, mereka tidak bermimpi.

Oleh kerana kepelbagaian laku spesies ikan, terdapat beberapa cara tidur ikan:

 

Beberapa ikan tenggelam di dasar air di mana tubuh mereka dapatberehat. Kadang-kadang ia kelihatan seperti main-main tidur sebagaimana perilaku ikan wolfish.

Atau untuk beberapa jenis ikan bayan (parrotfish), mereka mengeluarkan lapisan lendir (mukus) sebagai gelembung untuk membantu melindunginya daripada parasit.

 

Beberapa ikan tidak hanya berbaring, mereka menggali ke dalam lingkungan mereka dengan cara yang terlihat seperti bagaimana kita merasa nyaman dengan tilam dan selimut.

IKLAN

Dalam kejadian di terumbu karang, beberapa ikan berkemah di karang, tetapi tubuh mereka terus bergerak seperti sedang berenang ketika mereka tidur.

Ini adalah situasi menang-menang di mana gerakan ikan meningkatkan aliran oksigen ke karang, yang membantu melindungi ikan.

 

Drifting atau berhanyut bukan hanya teknik memancing saja tetapi juga tidur ikan tidur. Mereka kadang-kadang dapat menggerakkan bahagian tubuh mereka untuk bergerak sedikit, tetapi dibandingkan dengan normal, gerakan mereka sangat terbatas.

Beberapa ikan yang dipelihara di akuarium rumah tidur dengan cara ini, jadi anda mungkin pernah melihat ikan jenis ini tidur.

IKLAN

 

Beberapa ikan mungkin dapat bersantai dan beristirehat di dalam gerombolan (schooling) mereka sementara ikan lain tetap waspada dan menjaga kumpulan kekal aman.

 

Selama tidur, normal bagi banyak spesies ikan untuk menjaga tahap kewaspadaan yang tinggi. Ini dapat membantu ikan melakukan pecutan segera jika terancam oleh predator.

IKLAN

Namun, di sisi lain, beberapa ikan seperti bluehead wrasse atau Spanish hogfish tenggelam dalam keadaan pingsan yang memungkinkan mereka diambil tanpa terjaga dari tidur.

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI