IKLAN

 

Saya percaya persoalan ini pernah muncul di fikiran semua pemancing. Adakah ikan tidak pernah tidur? Kalau ikan tidur… bagaimana caranya ikan tidur?

Disebabkan ikan tidak memiliki kelopak mata (kecuali jerung), pasti ramai yang tertanya adakah ikan hanya menjalani kehidupan tanpa pernah memejamkan mata.

 

Meskipun kami tidak tahu bagaimana cara ikan tidur, para pengkaji telah menetapkan bahwa kebanyakan ikan tidur atau memiliki proses istirehat fizikal dan pemulihan.

Meskipun berbeza dari cara tidur pada mamalia, ia masih melakukan tabiat biologi yang penting.

 

baca juga bahaya timah kepada pemancing

 

Meskipun ini tidak dapat dijawab dengan kepastian 100%, sebahagian besar pengkaji percaya bahawa ikan tidur untuk memungkinkan tubuh dan organ mereka pulih.

Dengan cara ini, tidur pada ikan meningkatkan kesihatan seperti pada manusia, namun komponen mentalnya tidak sama: karena ikan tidak memiliki neokorteks di otak, mereka tidak bermimpi.

Oleh kerana kepelbagaian laku spesies ikan, terdapat beberapa cara tidur ikan:

 

IKLAN

Berbaring

Beberapa ikan tenggelam di dasar air di mana tubuh mereka dapatberehat. Kadang-kadang ia kelihatan seperti main-main tidur sebagaimana perilaku ikan wolfish.

Atau untuk beberapa jenis ikan bayan (parrotfish), mereka mengeluarkan lapisan lendir (mukus) sebagai gelembung untuk membantu melindunginya daripada parasit.

 

 

Burrowing

Beberapa ikan tidak hanya berbaring, mereka menggali ke dalam lingkungan mereka dengan cara yang terlihat seperti bagaimana kita merasa nyaman dengan tilam dan selimut.

Dalam kejadian di terumbu karang, beberapa ikan berkemah di karang, tetapi tubuh mereka terus bergerak seperti sedang berenang ketika mereka tidur.

IKLAN

Ini adalah situasi menang-menang di mana gerakan ikan meningkatkan aliran oksigen ke karang, yang membantu melindungi ikan.

 

Drifting

Drifting atau berhanyut bukan hanya teknik memancing saja tetapi juga tidur ikan tidur. Mereka kadang-kadang dapat menggerakkan bahagian tubuh mereka untuk bergerak sedikit, tetapi dibandingkan dengan normal, gerakan mereka sangat terbatas.

Beberapa ikan yang dipelihara di akuarium rumah tidur dengan cara ini, jadi anda mungkin pernah melihat ikan jenis ini tidur.

 

 

Berjemaah

Beberapa ikan mungkin dapat bersantai dan beristirehat di dalam gerombolan (schooling) mereka sementara ikan lain tetap waspada dan menjaga kumpulan kekal aman.

 

Selama tidur, normal bagi banyak spesies ikan untuk menjaga tahap kewaspadaan yang tinggi. Ini dapat membantu ikan melakukan pecutan segera jika terancam oleh predator.

Namun, di sisi lain, beberapa ikan seperti bluehead wrasse atau Spanish hogfish tenggelam dalam keadaan pingsan yang memungkinkan mereka diambil tanpa terjaga dari tidur.

 

baca juga kenali ikan bersengat

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan