Pengetahuan cara pemanduan saja sebenarnya tidak cukup untuk mengendalikan masalah yang berlaku semasa enjin sangkut mengalami kerosakan.

 

Sekiranya ia dianggap remeh kemungkinan masalah yang lebih berat enjin bot sememangnya direka untuk kegunaan di perairan masin atau air tawar.

 

Ketahanannya telah diuji sebelum di pasarkan. Ia telah wujud sejak puluhan tahun yang lalu bermula daripada keluaran Eropah dan kini negara di sebelah Asia pun telah banyak mengeluarkan jenama jenamanya sendiri.

 

Salah satunya ialah tangki minyak dan getah serta pam yang menyalurkan minyak dari tangki kepada kaburator. Ia satu elemen penting dalam memastikan penyimpanan petrol untuk mengharungi perjalanan yang jauh.

IKLAN

 

Penyaluran petrol ke tangki melalui salur getah harus selalu diperiksa dan ditukar sekiranya telah merekah. Ia boleh menjadi punca kepada enjin sangkut untuk tidak berfungsi dengan baik atau semput.

 

Sekiranya terdapat kebocoran pada salur getah walaupun sehalus lubang jarum, ia akan memberi impak kepada enjin dan penyaluran minyak kepada kaburator menjadi tidak sempurna dan menyebabkan enjin tersenguk- senguk dan perlu di pam.

 

IKLAN

Pam petrol yang menyalurkan naik minyak ke kaburator juga perlu dalam keadaan baik. Ia selalu dipandang remeh oleh pemilik enjin kerana mungkin dianggap tidak berapa penting asalkan minyak boleh di pam sudah cukup untuk menghidupkan enjin.

 

Bagi pemancing yang menyewa enjin untuk memancing dan kurang mahir dalam penyaluran pemasangan getah minyak, tanda anak panah arah minyak perlu di hala mengikut salur getah minyak.

 

IKLAN

Anak panah menunjukkan ke atas adalah untuk salur ke kaburator dan sekiranya ia dipasang terbalik maka minyak tidak akan disalurkan kerana ia menggunakan sistem masuk dan keluar satu hala.

 

Sila pastikan penutup gas pada penutup tangki dibuka semasa bot sedang berjalan. Tangki perlukan oksigen untuk memberi laluan kepada minyak untuk menyalurkan terus ke kaburator.

 

Starter manual jarang bermasalah tetapi musibah yang berlaku akan terjadi tanpa kita duga. Berikut cara-cara membaiki manual starter yang rosak atau spring tolakan yang patah akibat dari spring yang berkarat atau telah lama

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI