Backpack atau beg galas merupakan salah satu keperluan yang paling penting untuk melaksanakan pancingan sungai hutan pergunungan dan jungle trekking. Kesesuaian dan ketahanan sesebuah backpack adalah perkara yang memainkan peranan menentukan keselesaan anda. Perkara yang paling utama sebelum membeli sesebuah backpack, haruslah sesuai dengan saiz tubuh pemakai.

 

Apa Yang Perlu Korang Tahu Sebelum Beli Backpack

 

Saiz backpack

 

Backpack yang dipilih mestilah sesuai dengan bahagian belakang kita yang dikenali sebagai ‘Torso’. Untuk menentukan ukuran torso, anda perlulah berdiri tegak di mana kaki haruslah dibuka selaras dengan luas bahu.

 

Minta rakan anda mengukur menggunakan tap ukur bermula dari vertebra ke tujuh (tulang yang berada di bawah sekali di bahagian tengkuk biasanya berbonjol). Dari situ ukur hingga ke bawah mengikut kontur tulang belakang.

 

Apa Yang Perlu Korang Tahu Sebelum Beli Backpack

 

IKLAN

Untuk mencari titik akhir anda perlulah meletak kedua belah tangan anda di bahagian pinggul dengan ibu jari menghala satu sama lain. Garisan di antara ibu jari tadilah yang akan menandakan penghujung torso anda.

 

Amnya jika ukuran torso anda di bawah 46cm (18 inci), anda adalah bersaiz kecil. 46-51cm (18-20 inci) bersaiz sederhana dan sekiranya anda lebih daripada 51cm (20 inci) adalah bersaiz besar.

 

Apa Yang Perlu Korang Tahu Sebelum Beli Backpack

 

Jika saiz beg terlalu panjang, ia akan menjadikan keseimbangan dan pergerakan seseorang itu terganggu seterusnya boleh mencetuskan kecederaan kepada anggota-anggota badan seperti bahagian belakang. Juga akan membahayakan sekiranya melalui cerun yang sempit kerana gangguan kepada imbangan.

 

IKLAN

Kapasiti beban

 

Selepas selesai menentukan saiz dan model diperlukan untuk memenuhi kehendak anda, pastikan anda pergi ke mana-mana kedai outdoor dan timbangkan ia.

Anda perlu mengisi pemberat 9kg (20lb) untuk menjadikan ia mantap di belakang anda. Tali pinggang mestilah berada di pinggul anda, bukan di pinggang anda.

 

Apa Yang Perlu Korang Tahu Sebelum Beli Backpack

 

Jika ianya terlalu rendah ia akan mengganggu pergerakan kaki ketika berjalan ke hadapan. Jika ia terlalu tinggi pula anda akan mengakibatkan beban akan tertumpu pada bahagian bahu.

IKLAN

Pelindung alas pada tali pinggang seharusnya membaluti pada bahagian tulang pinggul, tetapi tidaklah begitu tepat di hadapan.

 

Tempat di mana penggalas bahu bersambung dengan beg seharusnya berada di bahagian bawah bahagian tertinggi bahu anda, ia menyediakan balutan sesuai tanpa ada ruang di antaranya.

Kedudukan penggalas juga haruslah selesa tanpa mengganggu pergerakan tangan anda dan tidak merasa sempit di bahagian ketiak.

 

Apa Yang Perlu Korang Tahu Sebelum Beli Backpack

 

Untuk pengetahuan anda beg galas ini juga dilengkapi dengan penggalas-penggalas dan juga bahagian yang boleh diubah alih bagi memastikan keselesaan anda ketika memakainya.

Adalah bijak sekiranya anda mendapatkan khidmat nasihat dari mereka yang berpengalaman dan berpengetahuan.

 

Apa Yang Perlu Korang Tahu Sebelum Beli Backpack

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI