Satu-satunya hobi yang tidak pernah cukup masa dan boleh dilakukan dalam tempoh 24 jam ialah memancing. Namun memancing pada waktu malam tidaklah sama dengan keadaannya berbanding pada siang hari. Apatah lagi jika memancing di kawasan yang jauh dari sumber cahaya seperti di sungai pergunungan, sungai jauh dari penempatan ataupun lombong tinggal.

 

Oleh yang demikian, sedikit tip atau panduan ini perlu diambil berat bagi memastikan keseronokan memancing dapat dikekalkan sepanjang waktu.

 

Lampu suluh

Torchlight atau lampu suluh wajib ada! Tak kiralah apa jenis lampu suluh sekalipun ia adalah keperluan kedua terpenting selepas peralatan memancing. Lampu kepala adalah pilihan terbaik malah ia menjadi satu kemestian.

 

Apa Yang Perlu Ada Jika Memancing Malam

 

Jangan suluh sembarang

Seboleh-bolehnya kurangkan penggunaan lampu suluh. Paling penting jangan menyuluh secara terus ke arah air. Cahaya dari lampu suluh boleh menyebabkan ikan menjauhi kawasan pancingan kita, sebaliknya boleh mengundang haiwan berbahaya. Tabiat menyuluh ke air ini sememangnya sukar untuk dihakis oleh para pemancing.

 

Apa Yang Perlu Ada Jika Memancing Malam

 

IKLAN

Kit Penghalau serangga

Insect repellent atau kit penghalau serangga juga perlu ada demi untuk keselesaan memancing. Tidak kiralah dalam sapuan atau semburan. Kecuali, korang sudah kebal dengan gigitan nyamuk dan agas serta serangga-serangga hutan.

 

Apa Yang Perlu Ada Jika Memancing Malam

 

Pakaian sesuai

Nak pakai pakaian macam pergi pejabat pun boleh asalkan jangan serba-serbi warna hitam. Pakaian serba hitam memang bagus bagi penyamaran kerana ikan tidak nampak kehadiran kita tetapi tidak bagi nyamuk. Seperkara lain, ia turut menyulitkan rakan sendiri kerana boleh menimbulkan banyak kekeliruan.

 

Apa Yang Perlu Ada Jika Memancing Malam

 

IKLAN

Pancing berkumpulan

Sebaik-baiknya memancinglah secara berkumpulan. Walaupun cuma memancing di sungai belakang rumah atau tepi lombong, setidak-tidaknya ia dapat membantu jika berlaku apa-apa insiden yang tidak diingini.

 

Apa Yang Perlu Ada Jika Memancing Malam

 

Jangan sepahkan peralatan

Amalkan sikap menyimpan peralatan memancing yang tajam seperti mata kail atau pisau di tempat asal selepas digunakan. Jangan malas bagi mengelakkan kecederaan yang tidak diduga.

 

Unggun api

IKLAN

Sebaiknya juga buatkan unggun api bagi menjauhkan binatang-binatang buas dan berbisa menghampiri kawasan pancingan kita (peringatan : jangan pula korang buat unggun api jika memancing di atas sampan!)

 

Apa Yang Perlu Ada Jika Memancing Malam

 

Kenal ikan

Ambil sedikit masa terlebih dahulu spesies tangkapan yang berjaya didaratkan sebelum mengendalikannya bagi mengeluarkan mata kail agar tidak terpegang ikan sembilang sama seperti memegang ikan gelama.

 

Apa Yang Perlu Ada Jika Memancing Malam

 

Belerang

Jika perlu, tabur belerang dalam bentuk lingkaran bagi memagari kawasan korang memancing. Ia bertujuan untuk menghalang binatang atau serangga berbisa memasuki kawasan korang. Namun, jangan biarkan belerang itu terlepas masuk ke kawasan air.

 

Apa Yang Perlu Ada Jika Memancing Malam

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI