Selain casting atau mengilat menggunakan umpan tiruan atau gewang, Air Ganda juga menjadi kegemaran kaki fly fishing untuk bergasak dengan toman. Malah jika korang berhasrat untuk memancing toman dengan menggunakan umpan keli pun bukanlah satu kesalahan. Yang penting adalah memancing, bukan metod pancingan.

 

Apa Yang Korang Perlu Tahu Untuk Memancing Di Air Ganda!!

 

Korang juga boleh membawa bot sendiri ke sini, tetapi tidak ramai yang berani membawanya, lantaran landskap Air Ganda yang berliku-liku yang mampu menyesatkan. Jadi, gunakan saja khidmat fishing guide yang ditawarkan.

 

Pada awal pagi gunakanlah gewang jenis permukaan atau top water kerana toman lebih tertarik dengannya. Selain itu pada ketika inilah korang berpeluang melihat sambaran-sambaran rakus gewang di depan mata. Jadi, pastikan anda tiba awal ke jeti.

IKLAN

 

Apa Yang Korang Perlu Tahu Untuk Memancing Di Air Ganda!!

 

Peluang untuk mendapatkan strike toman amat tinggi sekiranya gewang dilontar sehampir mungkin di hadapan atau sisinya. Lontaran di bahagian belakang (bahagian ekor) agak sukar mendapat sambaran.

 

IKLAN

Alat penyelamat gewang atau lure retriever jangan sesekali terlupa bawa jika ke sini. Lebih-lebih lagi jika menggunakan gewang selaman dalam. Landskap Air Ganda dipenuhi dengan pokok-pokok tenggelam yang berceranggah.

 

Apa Yang Korang Perlu Tahu Untuk Memancing Di Air Ganda!!

 

IKLAN

Populasi toman Air Ganda sentiasa membiak ekoran faktor makanan (terutamanya ikan loma dan bilis air tawar) yang banyak selain faktor dipenuhi bangkar-bangkar kayu dan tiada musuh. Dalam erti kata lainnya, peluang untuk korang kumpau di sini sebenarnya agak rendah.

 

Makanan tengah hari perlu dibeli siap-siap dari luar atau bagi yang rajin memasak bolehlah membawa kelengkapan ringkas. Bekalan air terutama air mineral juga perlu cukup kerana casting seharian memerlukan tenaga dan air yang banyak. Dan tentu saja jangan dilupakan jaket keselamatan!

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI