Kewujudan sesebuah buah di tengah lautan umpama kebun permainan bagi kehidupan marin terutamanya ikan. Ia juga umpama syurga memancing bagi kaki pancing. Namun, terdapat beberapa perkara penting yang perlu diketahui sebelum melabuhkan pancing di kawasan sekitar pulau.

 

Kebanyakan pulau terutamanya di perairan pantai timur diwartakan sebagai kawasan taman laut. Oleh yang demikian sebarang aktiviti menangkap ikan adalah dilarang dalam radius 2 batu nautika. Jadi, kita kenalah faham kenapa tekong tidak membawa kita memancing berdekatan dengan pulau.

 

Apa Yang Best Dan Tak Best Memancing Di Kawasan Berpulau

 

IKLAN

Kebanyakan pulau yang tidak berpenghuni adalah pulau berbatu. Sementara struktur batu-batu yang tenggelam di sekeliling pulau tidak seragam saiznya. Tidak semua pulau boleh dihampiri dengan bot dalam jarak yang rapat. Oleh yang demikian, kita sebagai pemancing jangan cepat beranggapan negatif jika tekong tidak merapati pulau sebagaimana yang diinginkan.

 

Sentiasa perhati pergerakan arus dan angin jika ingin merapati tebing pulau berbatu. Sekiranya angin dan arus lebih terarah ke tebing maka sebaiknya beralih ke kawasan yang lebih selamat untuk merapati tebing.

 

IKLAN

Apa Yang Best Dan Tak Best Memancing Di Kawasan Berpulau

 

Turut sama membantu tekong memerhati skrin sonar perihal kedalaman air walaupun tidak terlalu hampir dengan tebing pulau. Kewujudan struktur batu yang tidak seragam ketinggiannya boleh mendatangkan bahaya terutamanya di ke dalaman kurang daripada 20 kaki.

IKLAN

 

Sepadan dengan dasar yang berbatu maka gunalah perkasasan pancing yang dapat membantu mengurangkan kadar sangkut. Sekiranya berjigging, sebaiknya kurangkan jumlah penggunaan mata kail dan elakkan dari mengguna mata tiga.

 

Apa Yang Best Dan Tak Best Memancing Di Kawasan Berpulau

 

Sepadan jugak dengan spot ikan-ikan kecil berlindung maka jangan terlalu harap akan strike kerapu bara 3-4kg. Dan kalau asyik strike kerapu biasa-biasa besar tapak tangan tu jangan nak salahkan tekong pula.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI