Memancing dengan menggunakan umpan tiruan atau gewang kini semakin meluas di kalangan kaki pancing di Malaysia.

 

Pelbagai jenis umpan tiruan terdapat di pasaran pada masa kini merangkumi pelbagai jenis konsep dan material yang boleh diguna pakai sama ada untuk top water, sinking, deep, dan ada juga spoon, blade, pencil, popper dan bermacam-macam lagi.

 

Boleh kita lihat, kebanyakan gewang khususnya minnow atau crankbait yang dijual di pasaran datang bersama mata tiga atau treble hook.

 

Antara Single Hooks Dan Treble Hooks… Mana Yang Lebih Efektif?

 

Bagi yang baru-baru nak berjinak pasti mereka akan gunakan sahaja gewang bersama mata tiga tersebut. Namun bagi sesetengah caster, mereka lebih gemar menukar mata tiga ini kepada mata tunggal.

 

Kurang sangkut adalah antara sebab mengapa single hook menjadi pilihan untuk dipadankan bersama gewang. Ini amat efektif digunakan jika memancing di kawasan berstruktur atau yang mempunyai banyak halangan seperti samai atau rumpai.

IKLAN

 

Namun, bukan semua perfect bila menggunakan single hook ini. Harus diingat potensi untuk ‘missed-call’ juga sangat tinggi bila menggunakan single hook, terutama bila berhadapan dengan ikan bersaiz juvenil.

 

Antara Single Hooks Dan Treble Hooks… Mana Yang Lebih Efektif?

 

Lain pula dengan mata tiga, yang mana potensi untuk hook-up lebih tinggi jika dibandingkan dengan mata tunggal. Walau potensi hook-up lebih tinggi, namun potensi untuk rabut juga amat tinggi.

 

Ini kerana mata tiga mempunyai teras yang sangat pendek, jurang sempit dan tekak yang cetek sekali gus ia sukar untuk mengunci ikan lebih lama kecuali jika ketiga-tiga mata kail tersebut tertancap kemas pada mulut ikan.

IKLAN

 

Berbeza dengan mata tunggal yang mana jika ikan berjaya mengena, tancapannya lebih kemas di mulut ikan.

 

Antara Single Hooks Dan Treble Hooks… Mana Yang Lebih Efektif?

 

Ini akan menyukarkan ikan melakukan pintalan terhadap split ring, sekali gus kebarangkalian untuk ikan rabut sangat rendah melainkan jika ikan tersebut berjaya mematahkan atau mengangkangkan mata kail pada gewang tersebut.

 

IKLAN

Masih ramai yang tidak begitu yakin kepada penggunaan mata tunggal pada gewang. Mungkin faktor susah “hook-up” menjadikan ramai yang tidak begitu yakin kepada penggunaan mata tunggal.

 

Mata tiga atau mata tunggal tu biarlah ikut pada lokasi memancing anda. Jika memancing di yang berstruktur atau mempunyai reba, penggunaan mata tunggal adalah disarankan.

 

Antara Single Hooks Dan Treble Hooks… Mana Yang Lebih Efektif?

 

Sedikit sebanyak ia mampu menyelamatkan gewang anda tersangkut sekaligus menyelamatkan poket anda daripada membelinya lagi.

 

Jika gemarkan permainan gewang permukaan, mata tiga tidak perlulah ditukar ke mata tunggal. Begitu juga casting menaiki bot, ia tidaklah memberi masalah besar meskipun ada menggunakan gewang mata tiga. Apa yang penting, lure retriever, benda wajib yang mesti dibawa.

 

Antara Single Hooks Dan Treble Hooks… Mana Yang Lebih Efektif?

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI