Ikan Tilapia

Ikan tilapia merupakan jenis ikan air tawar yang menjadi kegemaran ramai orang. Rasanya yang lazat dan harganya yang relatif rendah membuatkan ikan tilapia cukup diminati. Jika anda juga suka makan ikan tilapia, sebaiknya mulai sekarang anda harus kurangkan. Sebabnya, kandungan lemak dalam ikan tilapia hampir setinggi kandungan lemak pada babi.

Pengambilan ikan tilapia yang berlebihan boleh menyebabkan peningkatan kadar kolesterol. Selain itu, ikan tilapia sangat tidak digalakkan untuk dimakan oleh orang yang memiliki penyakit jantung, asma, dan radang sendi.

Ancaman Bahaya Jika Memakan Ikan-Ikan Ini!!

 

Ikan Dorado (Belitong)

Ikan dorado / mahi-mahi atau yang biasa disebut ikan belitong merupakan jenis ikan yang sangat digemari karena rasanya yang enak. Bahkan, restoran-restoran di luar negara sering menjadikan ikan mahi-mahi sebagai hidangan istimewa. Namun, di sebalik rasanya yang menggoda, ikan mahi-mahi memiliki kandungan histamin yang boleh menyebabkan keracunan. Histamin terbentuk dari asid histidin yang dipecah oleh bakteria. Kandungan histamin ini hanya dapat dicegah apabila ikan mahi-mahi diproses secara teliti setelah ditangkap. Jika zat histamin sudah terbentuk, maka akan sukar untuk menghilangkannya. Tidak ada cara pencucian atau memasak yang dapat menghilangkan bahan berbahaya ini.

Ancaman Bahaya Jika Memakan Ikan-Ikan Ini!!

IKLAN

 

Ikan Tuna

Ikan tuna adalah salah satu jenis ikan yang paling banyak diambil oleh manusia. Kandungan Omega 3 dalam daging ikan tuna mampu mencegah penyakit jantung, mengawal kolesterol jahat, dan menurunkan kadar trigliserida. Namun, ternyata tuna termasuk salah satu ikan yang kandungan merkurinya tinggi, terutama untuk jenis white albacore tuna. Bagi orang kesihatan normal, pengambilannya dibatasi sekitar 6 oz saja per minggu. Sedangkan untuk wanita hamil atau wanita yang sedang merencanakan kehamilan, tidak disarankan memakan lebih dari 150 gram tuna jenis ini per bulan.

Ancaman Bahaya Jika Memakan Ikan-Ikan Ini!!

 

IKLAN

Ikan Mackerel

Ikan makarel adalah jenis ikan yang sangat umum diambil oleh manusia. Disebabkan sangat digemari, ikan makarel juga dijadikan makanan awet dalam tin. Namun, tahukah anda bahawa ikan makarel juga mengandung kadar merkuri yang tinggi. Menurut para pengkaji, tahap pengambilan ikan makarel yang selamat bagi orang dewasa adalah 200gram per hari. Sedangkan untuk kanak-kanak, 100 gram per hari.

Ancaman Bahaya Jika Memakan Ikan-Ikan Ini!!

 

Belut air tawar

IKLAN

Buat anda si penggemar belut, mulai sekarang anda harus mengurangkan atau menghindari pengambilan belut. Sebabnya, ikan dari keluarga besar Synbranchidae ini mampu menyerap kotoran atau toksik yang berasal dari sumber perindustrian mahupun pertanian.

Namun, jika tetap ingin memakan belut, anda boleh menguranginya dengan hanya memakan maksimum 300 gram belut dalam sehari. Sedangkan untuk kanak-kanak, batas pengambilan sekitar 200 gram per hari.

Ancaman Bahaya Jika Memakan Ikan-Ikan Ini!!

 

Gindara Fish (Ikan Gindara)

Ikan laut dalam yang boleh ditemui di kedalaman 280-900 meter ini digembar-gemburkan memiliki banyak khasiat. Namun, ramai yang tidak mengetahui ikan gindara memiliki kandungan lemak bernama gemylotoxin yang berbahaya bagi tubuh. Jika terlalu banyak diambil, gindara boleh menyebabkan anda menderita diarrhea yang teruk. Malah, disebabnya bahayanya, kerajaan Jepun telah melarang ikan gindara untuk dimakan sejak tahun 1977. Sekiranya anda nekad untuk memakannya juga, pakar kesihatan menasihatkan agar tidak lebih 170 gram per hari.

Ancaman Bahaya Jika Memakan Ikan-Ikan Ini!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI