Banyak langkah yang perlu diambil untuk pastikan sesebuah trip memancing menemui kejayaan. Antara langkah yang perlu diambil adalah seperti berikut:

 

Kenali siapa tekong anda.

Pastikan anda tahu siapakah tekong anda nanti. Sebaiknya kita hubungi dia… tanya teknik, perambut, saiz batu, jenis mata, tali yang sesuai sebelum tiba trip memancing. ‘Kemesraan’ ini banyak membantu bila kita berada di atas bot nanti. Jika tidak ada tekong, pastikan anda berkomunikasi dengan pemancing yang kerap memancing di lubuk yang sama.

 

Amanat Mancing Nasir Kebabom

 

Buat Homework

Adakan homeworks berkaitan keadaan air sebelum turun memancing di satu-satu lubuk. Ketahui bila air mati, bila air pasang, pasang surut air, faktor hujan, pendek kata semua yang berkaitan dengan fasa air.

 

IKLAN

Amanat Mancing Nasir Kebabom

 

Spesies sasaran

Kenal pasti apakah spesies yang hendak diburu. Dari spesies anda akan dapat menentukan apakah peralatan yang sesuai sebelum turun ke satu-satu lubuk pancing. Jika rajin buka internet, cari info berkaitan sifat dan tabiat spesies ikan tersebut.

 

Amanat Mancing Nasir Kebabom

 

IKLAN

Ketahui Umpan Terbaik

Apakah umpan sesuai untuk target spesies kita. Sekali lagi menuntut anda merujuk kepada mereka yang biasa dengan padang pancing tersebut. Jangan malu bertanya.

 

Amanat Mancing Nasir Kebabom

 

Peralatan Perlu Saja

Hanya bawa peralatan yang sesuai sahaja, jangan amalkan bawa semua peralatan bila turun ke satu-satu lubuk.

IKLAN

 

Amanat Mancing Nasir Kebabom

 

Doa

Last sekali, solat dan doa pada Allah SWT yang hari ni aku keluar rumah untuk mencari rezeki untuk keluarga, InsyaAllah. Inilah petua saya dan Alhamdulillah saya jarang mangkor.

 

Amanat Mancing Nasir Kebabom

 

(Admin: Sedekahkan Al Fatihah kepada Allahyarham Nasir Yusof yang meninggal dunia pada 17 Oktober 2022.)

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI