Home Hobi & Minat Amalan Pemberian Tip – Positif Ke Negatif??

Amalan Pemberian Tip – Positif Ke Negatif??

 

 

“Tips… bahasa halus bagi rasuah. Pasal itulah Islam haramkan amalan ini kerana akibatnya. Walaupun dah digaji… tap kalau tak dibagi tips, lebih kurang je servisnya tapi bila dialas ‘tips’ tetiba ada energy macam minum extrajoss!”

MOHAMMAD NASIR

 

“Memang patut sangat dihapuskan. Entah siapa la yang pandai-pandai bagi tips. Bukan apa, takut nanti next trip awak-awak jadi pemalas. Baru naik dah mintak rokok sorang sekotak. Barang masak yang kita punya dia simpan… bila komplen kata owner bot kata kita ni kedekut pulak.”

PAING FAIZ

 

“Kalau kita puas hati dengan servis tekong, tak salah kalau kita nak bagi tips. Mungkin kali kedua kita langgan servis dengan tekong sama, layanan mungkin lebih baik. Tiada istilah pilih bulu bagi saya, sebab itu sumber pendapatan mereka. Mereka akan rugi kalau bersikap double standard dengan pelanggan sendiri.”

MOHD SUFIAN AHMAD

 

IKLAN

Amalan Pemberian Tip – Positif Ke Negatif??

 

“Pada saya, tak perlu kot rasanya… kita dah bayar duit trip tu termasuk segala keperluan pemancing. Sebagai tekong kena la ikhlas dalam kerjanya… tekong mantap nanti orang repeat lagi dan hebahkan kemantapan diorang tu.”

TAIB AZIZAN

 

“Apa pulak tips ni? Yang bagi duit sewa tu tak cukup ka? Kalau tekong bawa tempat yang takda ikan atau sebagainya boikot jelah. Pemancing dan tekong berpisah tiada saling perlu memerlukan dan juga perlu diingatkan iaitu customers always right…”

IKLAN

FENDI YUSOF

 

“Pada pendapat saya laa… tak salah malah wajar sebenarnya kalau kita nak bagi hadiah atau tips sebab berpuas hati kepada tekong yang jujur, rajin, mesra, sudi beri tunjuk ajar dan tidak kedekut ilmu, sentiasa menjaga keselamatan kita sehingga kita sampai ke jeti. Ia lebih kepada penghargaan dan terima kasih kepada tekong tersebut atas jasa dan servis yang terbaik yang diberikan kepada kita.”

NAZIBJ JAMAIN

 

“Saya tak pernah bagi tips kat tekong… bayar seperti yg dijanjikan. Tapi hasil pancing saya offer untuk tekong kalau nak buat lauk kat rumah. Selebihnya baru bagi sama rata.”

IKLAN

AKIRA ESPIE

 

Amalan Pemberian Tip – Positif Ke Negatif??

 

“Saya selalu akan bagi tips kalau servis cantik. Bayar ribu-ribu pun takpe janji dia ikhlas tolong kita. Lepas tu dapat tips pulak.”

ZAID EDRIEKA

 

“Ada pemancing beri tips pada tekong sebagai tanda puas hati dengan servis yang diterima. Tapi jika tekong minta tips sebelum bagi servis itu yang patut dielakkan.”

MOZA MOHKTAR

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI