Kegagalan untuk menyertai sesuatu komplot atau trip memancing pada saat-saat akhir sememangnya lumrah dalam dunia memancing. Ada di antaranya disebabkan oleh hal kecemasan yang tidak dapat dielakkan dan ada juga yang sengaja berdalih. Untuk berdalih maka banyaklah alasan yang direka cipta. Antara alasan yang biasa digunakan ialah…

 

Terlupa!

Alasan lupa mungkin agak jarang kedengaran kerana sememangnya hampir mustahil bakal pengantin lupa untuk ke majlis perkahwinan. Namun ia masih digunapakai terutamanya kepada pemancing yang sudah kehabisan idea untuk mencipta alasan lain.

 

Kena Kerja

Kena kerja pada saat-saat akhir merupakan alasan yang paling banyak digunapakai. Terutamanya jika dalam trip tersebut tiada rakan setempat kerja yang turut serta. Kalau ada rakan sekerja yang turut serta sudah tentu alasan tersebut tak boleh digunapakai.

 

IKLAN

Jiran Kahwin

Tak kiralah sama ada ahli keluarga, rakan atau jiran tetangga yang mengadakan kenduri kahwin ia merupakan antara alasan yang kerap digunakan. Lazimnya ia akan disusuli dengan ayat penyata… `kalau aku tak pergi kenduri tu apa pulak orang kata’. Biasanyalah.

 

 

Kes Kematian

Ia merupakan alasan yang agak ekstrem tetapi tetap digunapakai terutamanya kepada pemancing yang sudah kehabisan alasan untuk diberikan. Malah ada sesetengahnya yang ingin menguatkan hujah sanggup menyatakan neneknya yang sudah meninggal, meninggal lagi buat kesekian kalinya.

 

Silap Tulis Tarikh

Alasan tersilap tarikh trip hampir menyamai alasan lupa juga. Lazimnya ia digunapakai oleh pemancing yang berkeyakinan tinggi dalam temberang. Kalau tak cukup ilmu lakonan dan sandiwara sememangnya sukar untuk meyakinkan pemancing lain bahawa dia betul-betul tersilap tarikh.

 

Famili Sakit

Alasan jatuh sakit pada hari kejadian (trip) ini biasanya tidak dinyatakan sebaliknya ahli trip yang lain akan tahu sendiri apabila menghubunginya. Biasa juga dia mereka ni akan batuk dulu sebelum jawab salam. Suara pun macam keluar tak keluar. Secara otomatik jugak orang yang menghubungi akan faham dan takkan bertanya panjang lebar lagi.`Sorry bro… anak aku sakit!!’ Mungkin juga dengan alasan nak hantar mak, isteri, adik, kakak atau sesiapa saja ahli keluarga yang ada ke hospital. Ia merupakan alasan common yang biasa dipergunakan.

 

 

Kereta Rosak

Kenderaan rosak pada hari kejadianjuga merupakan alasan yang popular. Namun untuk menggunakan alasan ini lazimnya mereka akan menyatakan hal tersebut pada waktu yang tepat. Tidak boleh beritahu kawan-kawan trip terlalu awal dan tidak juga terlalu lewat.