IKLAN

 

Tidak lama dahulu, dalam temubual segmen ikon, Team Umpan ada menyuarakan persoalan tentang fenomena negatif pemancing sekarang. Bercerita lanjut mengenai sindrom ‘besar kepala’ dalam komuniti pemancingan tanah air, satu-satunya bekas pemancing profesional tanah air Mejar Ismail berkata, memang terdapat segelintir kaki pancing yang merasakan diri mereka itu pro, bagus, hebat, sombong, terutama kepada pemancing-pemancing baru walhal, mereka sebenarnya tidaklah bagus mana.

 

Seorang pemancing pro akan sentiasa merasakan dirinya masih perlu banyak yang dipelajari dan pada masa yang sama sentiasa membantu dan menolong rakan pancing yang lain.

 

5 Ciri Utama Nak Jadi Pemancing Pro

 

Pertama

“Istilah pro itu sendiri sebenarnya satu perkara yang kompleks. Dalam dunia memancing seorang pemancing hanya boleh dianggap pro bila ia melengkapi lima ciri utama iaitu pertama perwatakan yang baik, tidak sombong, memiliki ilmu tentang segala-galanya tentang ilmu memancing.

IKLAN

 

Kedua

“Kedua adalah melibatkan diri dengan pertandingan banyak pertandingan, seminar baik dalam dan juga luar negara.

 

5 Ciri Utama Nak Jadi Pemancing Pro

 

IKLAN

Ketiga

“Ketiga adalah mendapat kepercayaan dari banyak pihak, pengeluar peralatan memancing, organisasi dan sebagainya.

 

Keempat

“Keempat, mengetahui segala teknik, kaedah, lokasi, arif tentang peralatan cara cara pengendalian dan sebagainya dan terakhir mendapat pengiktirafan, menang dalam banyak pertandingan di dalam dan luar negara.”

 

5 Ciri Utama Nak Jadi Pemancing Pro

 

Kelima

“Kelima… tidak sombong dan bangga diri dengan ilmu memancing yang dimiliki. Sebaliknya menyebarkan ilmu memancing yang dimiliki itu dengan jujur dan ikhlas.”

 

Sekiranya korang memiliki kelima-lima kriteria ini barulah anda layak diiktiraf sebagai pemancing pro. Amacam? Korang ada ke sifat-sifat ni?