Cotton’s Topwater 

Cotton’s Topwater dibuat oleh Cotton Layfield dari Texas dan gewang ini mempunyai pedal pengayuh yang unik untuk mengayuh jika berada di atas kawasan yang mempunyai rumput atau samai.

Pada bahagian mata kail pula dilengkapi dengan bulu daripada skunk yang membuatkan gewang ini beraksi baik di atas permukaan.

 

 

Bite-Em Bate 

Bite-Em Bate atau gelaran pendeknya Bates merupakan antara gewang antik paling berwarna-warni dan sofistikated.

Pengeluarannya dalam jangka masa yang singkat iaitu sekitar 1917 hingga pertengahan 1920, gewang ini merupakan gewang kayu yang berputar pada paksinya selain dilengkapi mata kail yang agak unik.

 

 

Clyde Hoage 

Gewang ini dibuat pada tahun 1930-an di Minnesota dan merupakan sebuah gewang yang dibuat menggunakan mesin.

Gewang ini mempunyai sirip sesudu seakan sirip pektoral. Gewang ini diingati kerana disiapkan pada kayu asal tanpa diwarnakan selain kotak asal gewang ini yang sukar ditemui.

 

 

Bass Oreno 

IKLAN

Gewang Bass Oreno yang terkenal ini dibuat oleh South Bend Bait Co. Sekitar tahun 1916 dan masih boleh didapati hingga hari ini.

Terdapat lebih 400 Bass Oreno pelbagai saiz, warna dan kemasan mata hari ini. Gewang ini juga terbukti mampu menggoda pelbagai spesies ikan bass.

 

 

Long Island Flasher 

Di buat sekitar tahun 1930-an oleh Long Island Manufacturing Co., Long Island Flasher dikatakan dibuat dengan paten dan kemasan yang menggunakan bahan asal daripada sisik ikan bagi menghasilkan kilatan yang sebenar.

 

 

The Fish Nipple 

Ini merupakan antara gewang yang agak pelik dihasilkan oleh Moonlight Bait Co. dari Michigan.

Seperti namanya, material gewang ini juga agak unik kerana diperbuat daripada getah yang dilengkapi dengan batu ladung serta bulu daripada kuda.

IKLAN

Mungkin antara gewang paling pelik ketika itu dan kerana itu juga, gewang ini menjadi carian kepada para pengumpul hari ini selepas gewang kayu.

 

 

Spoonplug 

Buck’s Bait menghasilkan gewang Spoonplug sekitar tahun 1945 dan dipasarkan oleh Elwood “Buck” Perry.

Beliau merupakan genius pemasaran dengan mengembara ke beberapa buah negara dan membuat seminar dan buku cara menggunakan gewang ini.

Gewang besi ini dihasilkan dalam pelbagai pilihan warna dan saiz.

 

 

Miller’s Reversible 

Dilengkapi dengan sepasang propeller yang mempunyai 8 bilah setiap satu, Miller’s Reversible mampu menghasilkan kocakan air yang sangat besar dan menarik perhatian.

IKLAN

Gewang klasik ini dibuat pada tahun 1914 oleh Union Springs Specialty Co. dari New York.

 

 

Vann-Clay Retrievable Minnow 

Dicipta oleh Thelma H. Clay pada lewat 1920-an, gewang klasik ini mempunyai inovasi tersendiri.

Gewang ini mempunyai spring dalaman yang membolehkannya melonjak bahagian kepalanya daripada badan setika dihentam oleh ikan dan boleh dicantumkan kembali.

 

 

Kurz Buck Skin 

Kurz Buck Skin merupakan sebuah gewang dengan kemasan warna daripada tangan.

Dibuat pada tahun 1936 oleh Kurz Brother Company, gewang ini hampir menyerupai seekor ikan. Jika digunakan dan selepas dihentam beberapa kali, gewang ini akan lusuh seakan barang permainan yang lama.

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI