Menunda atau trolling disifatkan cara mudah menjinakkan layaran dan diamalkan secara meluas di luar negara seperti Australia. Bot bergerak dengan kelajuan 4 hingga 10 knot, jika menggunakan gewang replika ikan, kelajuan di bawah 8 knot adalah disarankan. Jika bot mampu memecut melebihi 10 knot makan gewang skirt adalah disyorkan. Namun teknik trolling ini agak kurang dipraktik oleh pemancing tempatan atas beberapa faktor. Walaupun ada pemancing yang mengaplikasikannya namun peratusan amatlah rendah.

 

3 Teknik Terbaik Pancing Layaran!!

 

IKLAN

Cara ini paling digemari dan paling banyak diaplikasi oleh pemancing terutamanya berada di kawasan unjam atau karang luas. Teknik hanyut dikaitkan dengan penggunaan umpan hidup dan dibiarkan bebas berenang tanpa pemberat. Namun teknik hanyut dengan menggunakan pelampung terutamanya belon dan botol mineral lebih banyak diamalkannya.Sekiranya arus agak laju makan pemberat kecil bersama belon sering dipraktikkan.

 

IKLAN

3 Teknik Terbaik Pancing Layaran!!

 

IKLAN

Teknik ini pada asasnya bukanlah memancing layaran, sebaliknya menyasarkan ikan tenggiri tetapi turut diambil oleh layaran. Caranya hampir sama dengan teknik drifting, di mana umpan hidup yang dilayang atau dihanyutkan bersama batu ladung kecil sebagai pemberat. Tujuannya adalah untuk menenggelamkan umpan sehingga satu pertiga permukaan atau setengah kedalaman air di kawasan cetek.

 

3 Teknik Terbaik Pancing Layaran!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI