Bagi pemancing air tawar, masing-masing mempunyai ikan sasaran bergantung kepada kecenderungan teknik memancing. Ada yang sanggup berhabis wang dan tinggal di hutan semata-mata mahu mendapatkan spesies yang dicari.

 

Negara kita sendiri kaya dengan spesies ikan air tawar yang bernilai, tidak kira daripada segi harga pasaran, nilai kekuatan pertarungan ataupun kepuasan tersendiri saat menaikkan spesies yang sukar dipancing.

IKLAN

 

Kami menyenaraikan 15 spesies ikan air tawar yang menjadi sasaran rata-rata pemancing di Malaysia.

 

KERANDANG

Nama saintifik : Channa marulioides

Nama umum : Emperor snakehead

Nama tempatan : Kerandang, Toman bunga, Jelai, Kuang

 

 

Spesies Channa maruliodes juga tergolong dalam kumpulan snakehead atau ikan kepala ular. Kerandang mempunyai bentuk yang unik dan cantik. Tidak seperti haruan biasa, ia berwarna lebih gelap dengan corak hitam di badannya.

 

Kerandang mendiami kawasan berpaya, tasik dan sungai dengan pH air yang rendah. Ia juga bersifat karnivor seperti snakehead yang lain dan memakan ikan kecil, katak, serangga dan cacing.

 

Ikan ini tidak sedap dimakan berbeza dari saudaranya haruan dan bujuk. Kerana spesies ini diancam kepupusan, pemancing wajar melepaskan semula di habitat asal selepas mengambil foto.

 

IKLAN

 

Tip memancing

Biasanya memburu kerandang memerlukan anda mencari lubuk yang memakan masa berjam-jam untuk tiba. Ini kerana kerandang agak sensitif dan sukar ditemui di kawasan biasa.

 

Penggunaan cengkerik, katak atau anak ikan antara umpan yang popular bagi kerandang. Penggunaan katak tiruan dan gewang lain yang sesuai dengan lokasi juga boleh dipraktikkan.

 

SIKANG

Nama saintifik : Raiamas guttatus, Barillius guttatus

Nama umum : Burmanese trout

Nama tempatan : Sikang, Trout Malaysia

 

 

Ikan Sikang atau Raiamas guttatus ini hanya boleh didapati di sesetengah kawasan sahaja di negara kita. Tidak banyak info yang diketahui oleh ikan sikang.

Namun, bentuk yang unik seakan trout ini menjadikan ia popular di kalangan pengilat di Malaysia sehingga menggelarkannya trout Malaysia.

 

Ikan sikang mendiami kawasan jeram atau sungai berbatu dengan arus deras. Ciri utama pada sikang ialah rahang bawahnya yang halus namun mampu terbuka luas.

 

 

Tip memancing

Memancing ikan sikang biasanya di kawasan lata yang berarus, cetek dan jernih. Jarang didengar sikang dinaikkan menggunakan teknik pancingan dasar. Jadi, pilihan teknik mengilat lebih sesuai dipraktikkan.

 

Penggunaan sesudu dan gewang bersaiz kecil lebih berpotensi memandangkan sikang amat jarang sikang bersaiz besar dilaporkan di tempat kita.

Antara kawasan yang pernah menaikkan ikan ini ialah di Hulu Sungai Muda, Baling (Kedah), kawasan Sekayu (Terenggau) dan Gugusan Sungai Lepar, Bentong, Berkelah (Pahang).

 

KELAH

Nama saintifik : Tor tambroides

Nama umum : Golden mahseer, Malaysian mahseer

Nama tempatan : Kelah, Pelian, Empurau

 

 

Kelah atau tidak dinafikan menjadi kebanggaan kita tidak kira dari segi nilai pasaran atau pun nilai ikan sukan. Jadi tidak hairanlah ia digelar ‘Raja’ bagi spesies air tawar terutama yang berwarna ‘merah bara’.

 

Kelah bersifat omnivor dalam pemakanan dan diet utamanya ialah buah ara, neram, jambu air, serangga, ikan kecil dan krustasia.

Habitatnya pula di kawasan jeram dan berarus deras dan lubuk yang dalam berbatu dan berdaun mati pada dasarnya sebagai tempat persembunyian.

 

Sisiknya yang cantik menjadi tarikan utama bagi keunikan ikan kelah. Bentuk menyerupai tengas, namun dibezakan dengan kehadiran median tebal pada rahang bawahnya.

 

 

Tip memancing

Pancingan kelah dikatakan agak sukar kerana ikan ini amat sensitif. Kawasan pancingan perlu dirasuah dan lokasinya juga tidak boleh terlalu bising ketika memancing. Umpan seperti buah ara, buah neram dan sawit peram amat popular memancing kelah.

Bagi sesetengah kawasan, penggunaan sesudu mampu menaikkan kelah, namun amat sukar untuk menemui kawasan sebegini sekarang.