Bagi pemancing air tawar, masing-masing mempunyai ikan sasaran bergantung kepada kecenderungan teknik memancing. Ada yang sanggup berhabis wang dan tinggal di hutan semata-mata mahu mendapatkan spesies yang dicari.

 

Negara kita sendiri kaya dengan spesies ikan air tawar yang bernilai, tidak kira daripada segi harga pasaran, nilai kekuatan pertarungan ataupun kepuasan tersendiri saat menaikkan spesies yang sukar dipancing.

IKLAN

Kami menyenaraikan 15 spesies ikan air tawar yang menjadi sasaran rata-rata pemancing di Malaysia.

 

TENGGALAN

Nama saintifik : Puntius bulu

Nama umum : Carp, Barb

Nama tempatan : Tenggalan

 

 

Ikan tenggalan atau nama saintifiknya iaitu Puntius bulu merupakan salah satu spesies ikan air tawar yang terkenal yang mempunyai nilai pasaran yang tinggi. Isinya yang lembut, padat dan lazat membuatkan nialinya melambung tinggi.

 

Tenggalan juga dikenali sebagai spesies yang mempunyai daya renangan yang laju dan tinggal di kawasan sungai-sungai yang besar di Malaysia.

Bentuknya sedikit lebar menyerupai ikan lampam. Tenggalan bersifat omnivor dan diet utamanya terdiri daripada tumbuhan kecil serta krustasea kecil.

 

IKLAN

 

Tip memancing

Walaupun dikatakan agak sukar untuk memancing tenggalan, namun teknik pancingan tenggalan dan umpannya tidak banyak berbeza. Penggunaan umpan serangga atau kelapa sawit dengan mata kail bersaiz kecil mampu menjerat tenggalan.

 

Namun ia bergantung kepada lokasi dan lubuk yang dipancing, kerana tenggalan dikatakan agak culas menjamah umpan bagi sesetengah tempat. Ada pemancing menggunakan biskut sebagai umpan yang dipasang pada mata rambai.

 

BUJUK

Nama saintifik : Channa lucius

Nama umum : Forest snakehead

Nama tempatan : Bujuk, Haruan Bujuk

 

 

Bujuk (Channa lucius) tergolong dalam salah satu spesies ikan kepala ular atau snakehead. Ia merupakan spesies yang cantik dengan warna perang gelap serta tompokan hitam di badannya. Badannya sedikit pendek dan bulat padat.

 

Habitatnya biasanya di kawasan berair cetek dengan rumpai atau reba di paya atau alur sungai yang kecil. Bujuk mempunyai rasa yang lebih sedap berbanding haruan. Spesies ini bersifat karnivor dan diet utamanya ialah anak ikan dan serangga.

 

 

Tip memancing

Lokasi terlindung dan berumpai merupakan lokasi terbaik untuk memancing bujuk. Umpan yang biasa digunakan ialah kelkatu, anak ikan dan katak.

Bagi penggunaan katak tiruan, Ia perlu dimainkan dengan karauan perlahan dan terhenti-henti di kawasan rumpai bagi membolehkan gewang disambar oleh spesies ini.

 

TEMOLEH

Nama saintifik : Probarbus jullieni

Nama umum : Jullien’s Golden Barb, Seven-stripes Barb

Nama tempatan : Temoleh, Temelian

 

 

Temoleh (Probarbus jullieni) merupakan antara spesies yang semakin jarang ditemui. Ciri utama ikan ini ialah ia mempunyai tujuh garisan hitam di badannya.

Mulutnya pula menghala ke bawah dan ini sesuai dengan tabiat makannya iaitu pemakan dasar dengan memakan tumbuhan akuatik, krustasia dan serangga.

Temoleh bersaiz dewasa berwarna kekuningan dan lebih terang berbanding temoleh kecil. Selain itu temoleh mampu mencapai berat sehingga 70kg ketika dewasa.

 

 

Tip memancing

Ikan temoleh juga merupakan ikan sukan yang hebat kerana saiznya dan kekuatan melawan tali pancing. Biasanya temoleh dipancing dengan teknik pancingan dasar.

Setakat ini umpan yang popular menaikkan temoleh ialah umpan sawit dan ubi kayu peram. Bagi penggunaan sawit, teknik umpan sawit sate amat terkenal.

 

Sawit yang dipotong kecil kemudiannya dicangkukkan sebaris pada perambut dan mata kail seakan sate sebelum dicampakkan bagi menggoda temoleh. Biasanya kaki pancing akan menaburkan umpan berhari-hari sebagai ‘rasuah’ untuk ikan tersebut datang.