Russell Canadian Belt Knife

Tempaan Russell ini mempunyai bilah bujur dengan hulu kayu agak tirus. Pisau ini mampu digunakan untuk melapah dan memotong selain selesa dalam genggaman walau dalam apa posisi sekali pun. Terdapat banyak pisau yang cuba meniru pisau Russell ini, namun kualitinya tidak mampu mencapai kualiti pisau ini.

 

 

The D.E. Henry Bowie

Awal 1960-an, Daniel Edward Henry mula menghasilkan semula pisau Bowie yang dihasilkan sekitar pertengahan abad ke-19. Apa yang luar biasa ialah kualiti hasil tempaan Henry. Hasil tempaannya dikatakan mendahului penempa pisau yang lain pada masa itu. Kini, mungkin beberapa penggila pisau sahaja yang mengenali namanya, namun Bowie ini merupakan antara tempaan yang boleh didapati pada hari ini.

 

 

Ka-Bar Marine Corps Fighting Knife

Pisau ini dihasilkan oleh Camillus Cutlery Co. dengan tanda dagangan Ka-Bar pada bilahnya. Pisau ini mempunyai bilah berbentuk Bowie. Pisau ini merupakan antara alatan kelengkapan ketenteraan paling berjaya dan diminati oleh pengumpul pisau. Pisau ini asalnya ditempa setelah mendapat permintaan daripada pihak U.S. Marine Corps.

IKLAN

 

 

The Leuku

Leuku ialah pisau dengan bilah yang agak lebar ditempa untuk memotong dan menyembelih seperti sebilah machete. Hulunya diperbuat daripada pokok Birch. Pisau ini merupakan model tradisional daripada suku Saami yang menetap di utara hutan Eropah. Versi 7 inci Kellam Knives antara versi terbaik Leuku.

 

 

Leatherman Wave

IKLAN

Leatherman merupakan alat pelbagai guna yang menggabungkan beberapa fungsi dalam satu alat. Selalunya idea pisau pada alat pelbagai guna ini dikatakan tidak berkualiti. Namun bilah yang dihasilkan oleh Leatherman cukup berkualiti. Model Wave mempunyai kualiti bilah pisau yang menakjubkan malah pisaunya mampu melapah seekor rusa!

 

 

Loveless Drop Point

Loveless merupakan model dengan bilah yang dipanggil drop-point hunter. Pisau kecil ini mempunyai bilah hampir 4 inci dan dikatakan revolusi tempaan pisau. Material bilah Loveless merupakan besi terpilih dipanggil 154CM yang digunakan untuk membuat ekzos enjin jet menjadikannya sangat kuat dan hampir anti karat.

 

IKLAN

 

Randall Model 3

Walaupun lebih daripada 20 model Randall wujud, Model 3 dianggap sebagai paling baik oleh W. D. Randall, pemula tempaan pisau Randall. Ramai penempa pisau menjadikan model Randall Model 3 ini sebagai inspirasi dalam menghasilkan tempaan pisau buatan tangan.

 

 

Ron Lake Folder

Pisau Ron Lake ini merupakan jenis pisau boleh lipat. Pisau jenis lipat dikatakan lebih sukar ditempa berbanding pisau dengan bilah kekal atau bersarung kerana memerlukan skil dan teknik tempaan selain teknik rekaan. Lake Folder cukup diminati oleh peminat seni pisau kerana kekuatan bilah dan hasil kerja tempaannya.

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI