Sebelum pergi memancing, sila pastikan kelengkapan kamera mesti bawa seperti kain, casing kalis air, dry bag penting sekiranya anda masuk ke dalam air, kamera tersebut selamat. Bawa buku manual kamera dan baca satu persatu arahan.

 

Pastikan setting pada kamera betul dan bukan di set pada indoor light.

Kebiasaannya ramai yang lupa mengenai perkara ini, jadi anda perlu betulkan semula kepada setting asal.

 

Jika anda membawa kamera DSLR, sila pastikan talinya digantung pada leher.

Ini bagi memastikan keselamatan kamera tersebut daripada terjatuh dalam air ketika anda menaiki bot. jika membawa kamera kompak, pastikan ia diikat pada pergelangan tangan.

 

Lens berkabus.

IKLAN

Bila kamera anda terkena udara lembab seperti kabus. Untuk mengelakkan ia terjadi, pastikan kamera anda diletakkan bersama silica gel agar ia sentiasa kering.

 

Guna setting makro.

Yang mana? Yang ada gambar rajah bunga pada kamera anda tu. Ia bertujuan supaya gambar yang diambil menjadi lebih sharp terutamanya pada mata ikan dan lagi cantik ketika ikan masih tersangkut pada mata kail.

 

Jadikan ikan sebagai subjek utama.

IKLAN

Teknik Depth Of Field amat sesuai, hanya ikan yang lebih jelas di dalam gambar, pemancing blur. Teknik Rule Of Third juga boleh dimasukkan juga.

 

Jika setiap kali anda ambil gambar ikan, jadi blur lagi. Apa kata anda tarik nafas, tahan sebentar dan terus shoot. Cuba banyak kali kerana anda pasti puas hati jika gambar tersebut cantik!

 

Ambil gambar lebih dari satu snap/klik.

IKLAN

Kebanyakan kamera mempunyai setting boleh snap 10 gambar untuk sekali snap. Ia sebenarnya penting terutama jika anda mahu lepaskan ikan.

Ikan kerana ia bergerak-gerak dengan pantas. Selepas itu, periksa setiap gambar, dan delete momen yang tak diperlukan.

 

Cuba shot berbeza.

Ambil ikan paling kecil,kemudian pergi ke tepi sungai dan pegang ikan seolah-olah ikan itu di dalam sungai. Jadikan ia lebih kreatif berbanding gaya posing yang berbeza.

 

Ambil gambar sedekat yang mungkin bersama ikan menggunakan teknik Close-up.. Jangan risau, ikan tak makan anda kecualilah ikan itu sang toman yang hidup @ daripada jenis karnivor!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI