IKLAN

 

Kadangkala dalam keterujaan kita membuat persiapan untuk memancing, kita terlupa nak ‘siapkan’ kamera kita. Maklumlah, hobi memancing ada kalanya mengatasi hal-hal lain, lebih-lebih lagi akan berkunjung ke lubuk baru.

 

Sebenarnya, sehebat mana anda teruja sekalipun, bagi yang turut gemar mengambil gambar sebagai kenangan, pastikan tip dan teknik di bawah ni anda ikuti.

Semoga ‘perjuangan’ anda memancing dan mendapat hasil dapat diabadikan dengan gambar yang menarik.

 

Gunakan teknik closeup untuk menampakan subjek. Pastikan gambar anda tidak terpotong di bahagian kepala.

 

Tips

Try and error bila nak ambil gambar.

Sebelum pergi memancing, sila pastikan kelengkapan kamera mesti bawa seperti kain, casing kalis air, dry bag penting sekiranya anda masuk ke dalam air, kamera tersebut selamat. Bawa buku manual kamera dan baca satu persatu arahan.

 

Snaplah gambar sebanyak mungkin bagi mencari gambar terbaik.

 

Pastikan setting pada kamera betul dan bukan di set pada indoor light.

Kebiasaannya ramai yang lupa mengenai perkara ini, jadi anda perlu betulkan semula kepada setting asal.

IKLAN

 

Jika anda membawa kamera DSLR, sila pastikan talinya digantung pada leher.

Ini bagi memastikan keselamatan kamera tersebut daripada terjatuh dalam air ketika anda menaiki bot. jika membawa kamera kompak, pastikan ia diikat pada pergelangan tangan.

 

Penggunaan silica gel mampu mengelakkan terjadinya lens berkabus.

 

Lens berkabus.

Bila kamera anda terkena udara lembab seperti kabus. Untuk mengelakkan ia terjadi, pastikan kamera anda diletakkan bersama silica gel agar ia sentiasa kering.

 

IKLAN

Guna setting makro.

Yang mana? Yang ada gambar rajah bunga pada kamera anda tu. Ia bertujuan supaya gambar yang diambil menjadi lebih sharp terutamanya pada mata ikan dan lagi cantik ketika ikan masih tersangkut pada mata kail.

 

Pastikan setting set kamera anda di set pada mood yang betul.

 

Jadikan ikan sebagai subjek utama.

Teknik Depth Of Field amat sesuai, hanya ikan yang lebih jelas di dalam gambar, pemancing blur. Teknik Rule Of Third juga boleh dimasukkan juga.

 

Jika setiap kali anda ambil gambar ikan, jadi blur lagi. Apa kata anda tarik nafas, tahan sebentar dan terus shoot. Cuba banyak kali kerana anda pasti puas hati jika gambar tersebut cantik!

 

Fokuskan sehampir mungkin dan pada jarak sesuai untuk tunjukkan rupa ikan sebenar.

 

Ambil gambar lebih dari satu snap/klik.

Kebanyakan kamera mempunyai setting boleh snap 10 gambar untuk sekali snap. Ia sebenarnya penting terutama jika anda mahu lepaskan ikan.

Ikan kerana ia bergerak-gerak dengan pantas. Selepas itu, periksa setiap gambar, dan delete momen yang tak diperlukan.

 

Jadikan ikan sebagai subjek utama. Teknik Depth Of Field amat sesuai

 

Cuba shot berbeza.

Ambil ikan paling kecil,kemudian pergi ke tepi sungai dan pegang ikan seolah-olah ikan itu di dalam sungai. Jadikan ia lebih kreatif berbanding gaya posing yang berbeza.

 

Ambil gambar sedekat yang mungkin bersama ikan menggunakan teknik Close-up.. Jangan risau, ikan tak makan anda kecualilah ikan itu sang toman yang hidup @ daripada jenis karnivor!

 

Jika gambar anda yang anda snap masih blur. Cuba tahan nafas dan snap gambar, pasti berjaya.