Lighter atau Mancis

Nak menyediakan unggun api dengan lebih mudah kita amat memerlukan alat ini. Kalau tak ada unggun api susah jugak nak bertahan dalam hutan.

 

Peti Kecemasan

Yang ni, kalau tak ada memang tak patut. Kecederaan boleh berlaku bila-bila masa. Jadi, sediakanlah payung sebelum hujan.

 

Tali

Tali amat penting kerana ia boleh membantu dalam pelbagai cara. Boleh digunakan untuk membina khemah dan juga amat berguna jika berlaku sebarang musibah yang tak diingini.

 

IKLAN

Wisel

Bila anda tersesat di dalam hutan, wisel amat berguna untuk membolehkan anda dikesan oleh penduduk sekitar ataupun pasukan penyelamat.

 

Tin atau Bekas Logam

Penting juga benda ni untuk masak air atau pun nak masak makanan.

 

IKLAN

Hammock

Hammock boleh menjadi tempat tidur yang lebih selesa jika memancing di hutan atau sungai pergunungan. Selain tempat tidur, ia juga boleh mengelakkan kita daripada haiwan berbisa yang mungkin ada di kawasan sekitar.

 

Protein @ Energy Bar

Kadang-kadang bila perut kosong sewaktu trekking boleh menyebabkan bahaya. Jadi lebih penting untuk kita sentiasa membawa protein @ energy bar setiap kali trekking di hutan atau sungai pergunungan.

IKLAN

 

Lampu Suluh

Lampu suluh amat penting jika anda memancing di waktu malam. Selain dijadikan sumber cahaya, alat ini juga berguna digunakan bila anda tersesat di dalam hutan.

 

Plastik Sampah

Ha, yang ni paling penting dan wajib untuk kita bawa. Ingat, tiada majlis perbandaran yang akan buang sampah di hutan. Jadi ini mesti jadi tanggungjawab kita sendiri untuk mengekalkan kelestarian alam sekitar. Ia boleh juga diubahsuai jadi baju hujan dan fly sheet.

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI