Sebagaimana ikan tuna yang lain, kelompok ikan bluefin tuna atau tuna sirip biru merupakan sebahagian daripada keluarga ikan mackerel.

Selama bertahun-tahun, ikan tuna sirip biru telah ditangkap secara meluas yang menyebabkan tangkapan berlebihan yang menjejaskan populasinya.

Tapi apakah kehebatan atau kelebihan tuna sirip biru ini sebenarnya?

 

  1. Membesar bagai monster

10 Keajaiban Tuna Sirip Biru!!

Anda boleh bayangkan sendiri tahap kegergasiannya. Spesies dewasa biasanya mampu mencapai 3 meter panjang, tetapi boleh mencapai 4 meter, menyaksikan ikan Atlantic

bluefin tuna tersenarai sebagai salah satu `ikan bertulang’ (bony fish) terbesar dan yang terbesar dari semua spesies tuna. Berat purata spesimen dewasa dari 130 hingga 679 kg.

Walau bagaimana spesimen melebihi dari julat berat badan lebih tinggi amat jarang ditemui pada masa kini.

 

  1. Pecutan Turbo

Tuna sirip biru biasanya berenang pada kelajuan antara 7 dan 15km per jam, tetapi apabila mengejar mangsa atau untuk mengelakkan pemangsa, mereka boleh berenang sehingga

71 hingga 100 km per jam. Ketika bertarung dengan pemancing, tuna sirip biru melakukan aktivit otot yang sangat tinggi sehingga mampu memasak dagingnya sendiri.

Pergerakan sirip ekornya amat pantas sehingga 30 kali sesaat!

 

  1. Nafsu besar

10 Keajaiban Tuna Sirip Biru!!

IKLAN

Tuna sirip biru mampu mencapai saiznya yang besar dengan dengan membaham hampir apa saja ikan yang lebih kecil, belut, krustasia dan sotong.

Mereka juga akan menapis makanan pada zooplankton dan organisme kecil lain dan juga telah diperhatikan makan kelp (rumpai laut).

Tuna terbesar yang pernah direkodkan ialah Atlantic bluefin tuna yang ditangkap di Nova Scotia yang beratnya 679kg.

 

  1. Penyamaran hebat

 

Atlantik bluefin tuna adalah salah satu ikan yang terbesar, paling pantas dan paling hebat dari semua ikan di dunia. Dengan badan berbentuk torpedo, ia dibina untuk kelajuan dan ketahanan.

Ditambah lagi dengan warna badan iaitu biru metalik di atas dan berkilauan perak putih di bahagian bawah, membantu penyamaran mereka dari atas dan bawah untuk menghambat pemangsa.

 

  1. Ancaman kepupusan

10 Keajaiban Tuna Sirip Biru!!

Disebalik kehebatannya itu, malang sekali populasi tuna sirip biru telah menjadi terlalu teruk akibat tangkapan melampau.

IKLAN

Atas sebab itu komuniti Marine Conservation Society melahirkan kebimbangan dan menasihatkan agar pemburuan kesemua spesies tuna sirip biru untuk makanan dihentikan demi kelestariannya di lautan.

 

  1. Jutaan telur

 

Ikan tuna sirip biru bertelur hanya sekali setahun dan tidak mencapai kematangan reproduktif sehingga berusia lapan hingga 12 tahun.

Ini menjadikan tuna sirip biru lebih terdedah kepada penangkapan ikan yang berlebihan daripada beberapa spesies tuna yang lebih kecil yang dapat menimbulkan beberapa kali dalam setahun.

Tuna sirip biru Atlantik betina boleh menghasilkan sehingga 10 juta telur setiap tahun, tetapi hanya sebahagian kecilnya bertahan hingga dewasa.

 

  1. Kelainan genus

10 Keajaiban Tuna Sirip Biru!!

Terdapat lapan spesies tuna dan empat daripadanya adalah sebahagian daripada famili tuna sirip biru (Atlantic bluefin atau northern bluefin, southern bluefin, Pasific bluefin dan longtail).

IKLAN

Empat spesies lain adalah albacore, bigeye, blackfin dan yellowfin tuna.

 

  1. Aerodinamik

Tuna sirip biru dibina seperti torpedo. Bukan sahaja mereka mempunyai bentuk hidrodinamik, sirip pektoral mereka boleh ditarik balik dan, tidak seperti ikan lain, mata

mereka ditala ke badan mereka. Ini bermakna badan mereka mampu mengurangkan daya seretan apabila mereka berenang melalui air.

 

  1. Nilai tinggi

10 Keajaiban Tuna Sirip Biru!!

Nilainya tak terkira! Pada Januari 2017 lalu, seekor ikan tuna sirip biru seberat hampir 200 kilogram  telah menjadi rebutan berpuluh-puluh pengusaha restoran termasuk individu bergelar jutawan untuk membeli ikan tersebut dengan harga yang tinggi.

Namun, ikan tuna itu akhirnya menjadi milik seorang pengusaha restoran sushi terkemuka di Jepun apabila berjaya membida harga ikan tuna sirip biru itu dengan harga 74.2 juta Yen sekali gus menjadi ikan paling mahal di dunia.

 

  1. Enam deria

 

Bluefin mempunyai banyak deria arah. Mereka boleh menggunakan pineal window mereka untuk mengikuti isyarat matahari dan langit.

Mereka memanfaatkan deria visual, pencium dan elektromagnetik mereka untuk terus berjalan atau mengikuti mangsa.

Selain itu, mereka adalah thermotactic (pergerakan organisma ke arah atau jauh dari sumber haba).

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI