Taksonomi

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Siluriformes

Family: Bagridae

Genus: Hemibagrus

Species: H. wyckioides

Binomial name: Hemibagrus wyckioides (P. W. Fang & Chaux, 1949)

 

Mengenal Identiti Baung Ekor Merah (BEM)

IKLAN

 

Hemibagrus wyckioides (Asian redtail catfish) adalah spesies ikan bermisai (order Siluriformes) dari famili Bagridae. Ikan baung ekor merah ini berasal dari Lembangan Mekong dan dilaporkan turut terdapat Lembangan Chao Phraya, Mae Klong dan sistem sungai Thailand.

 

H. wyckioides mampu mencapai panjang 130 cm (51 inci). Ikan baung ekor merah ini adalah spesies Bagrid terbesar di Asia dan dapat mencapai 80 kilogram. Sirip kaudalnya putih ketika ikan kecil, tetapi menjadi merah cerah ketika mencapai sekitar 15 cm (6 in).

 

Mengenal Identiti Baung Ekor Merah (BEM)

 

H. wyckii agak sinonim dengan H. wyckioides, tetapi H. wyckioides tidak memiliki gerigi pada tulang belakang sirip dorsal, memiliki dasar sirip dorsal yang lebih pendek, dan lebih pendek sesungut rahang atas.

IKLAN

 

Baung ekor merah atau Asian redtail catfish boleh ditemui di sungai dataran tinggi yang besar dan umum di daerah dengan dasar berbatu dan kedalaman tidak teratur. Ikan ini tidak bermigrasi, tetapi mereka bereproduksi secara lokal dan memasuki hutan yang banjir ketika air paras air meninggi pada bulan Julai-Oktober.

 

Mengenal Identiti Baung Ekor Merah (BEM)

 

Ia memakan serangga, udang, ikan, dan juga ketam. Ikan ini dipasarkan segar sebagai makanan dan diternak di negara-negara Asia.

 

IKLAN

H. wyckioides dan Hemibagrus wyckii adalah dua spesies dari genus ini yang diimport sebagai ikan akuarium. Ikan ini tidak memilih makanan dan akan memakan pelbagai jenis makanan ikan. Spesies ini turut dikatakan sebagai ikan air tawar paling agresif di dunia.

 

Mengenal Identiti Baung Ekor Merah (BEM)

 

Baung ekor merah memiliki warna kecoklatan dengan kilau kehijauan. Duri sirip pektoral bergerigi di sepanjang tepi bahagian dalam. Dasar sirip adipose lebih pendek dari sirip dorsal dan kira-kira sama dengan sirip anal. Memiliki 4 pasang barbels atau sesungut.

 

Ia boleh ditemui di kebanyakan habitat tetapi paling banyak di dijumpai di sungai berlumpur besar, dengan arus lambat dan dasar yang lembut.

 

Mengenal Identiti Baung Ekor Merah (BEM)

 

Baung ekor merah dikategorikan sebagai benthopelagic air tawar dan payau. Ia selesa berada di dalam perairan 5meter dan lebih. Menurut Fishbase, ikan baung ekor merah ini juga boleh ditemui Lembangan Mekong, Chao Phraya dan Xe Bangfai dan juga dari Semenanjung Malausia, Sumatera, Jawa dan Kalimantan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI